Rookworst
Rookworsten zijn en groot artikel binnen de slagerij. Ze worden, door echte worstmakers, vervaardigd van alle mogelijke soorten vlees en een heel eigen kruiderij. Ze worden rauw aangeboden. Zo uit de rook. Verpakt worden ze veelal voorgegaard verkocht. Maak hier kennis met de Nederlandse varianten.
Tijdens de jaarlijkse wedstijd 'Arnhem Rookworst-stad' worden rookworsten en daarvan afgeleide producten gekeurd. De wedstrijd wordt gehouden omdat de rookworst van oorsprong uit Gelderland stamt en vandaaruit zijn zegetocht door heel Nederland startte. De slagers kunnen tijdens deze vak happening hun rookworsten insturen in verschillende categorieën te weten: grove en fijne rookworst, runder, kip, kalf, lam paard, kalkoen en wild en daarnaast kan ingezonden worden in de innovatieklasse. Dit is een rubriek waarin de producten worden gekeurd die voor minimaal 25% rookworst moeten bevatten en die qua samenstelling en structuur overeenkomen met de naam rookworst. De deelnemende slagers ontvangen een juryrapport en boven de 96 punten een goud-certificaat.
Foto: Gelderse rookworst