27-februari-2016 | Door: Gerhard Kwak
Bloedworsten

Bloedworsten

Van oorsprong zijn de worsten waarin bloed is verwerkt afkomstig vanuit de huisslachting. Van de slacht mocht immers niets verloren gaan. Het bloed werd opgevangen en toegevoegd aan de restanten van het varken die niet in het geheel verwerkt konden worden. Denk hierbij aan het zwoerd (varkensvel) en de losse snippers en stukjes vlees en vet die overbleven na de verwerking tot hammen en stukken spek. Het aanwezige zwoerd zorgt door de natuurlijke bindkracht voor het onderlinge verband van de grondstoffen. Bloedworst was slecht houdbaar en werd meestal meteen gegeten. Ook nu geldt dat je bloedworst beter niet te lang moet bewaren. 

Bloedworsten zijn geen echt groot artikel in Nederland. Eigenlijk zijn de enige toppers de varianten van bakbloedworst die in de winter gegeten worden. Met name in het Oosten van ons land. In het buitenland daarin tegen is bloedworst in vele varianten aanwezig en wordt vaak geconsumeerd. 

Producten

Terug naar boven