27-februari-2016 | Door: Gerhard Kwak
Droge stuksworsten

Droge stuksworsten

Voor de afsnijdsels die overbleven na de huisslachting werd een goede bestemming gezocht. Weggooien was namelijk niet aan de orde. Voor een deel werden de afsnijdsels direct opgegeten en voor een deel werd er worst van gemaakt die, door ze te drogen, langer bewaard konden worden. Op die manier had men vroeger ook tijdens de lange en koude wintermaanden een stuk worst ter beschikking. In de loop van de eeuwen specialiseerde een deel van de huisslachters zich tot worstmaker. Een specialist die steeds weer met nieuwe lekkernijen op de proppen kwam.Lekkernijen die qua smaak werden afgestemd op de ingrediënten en de eetgewoontes van het land en de streek waar ze woonden. Vooral Duitsland en Italië zijn rijk aan gedroogde worstvariaties. Jammer dat de smaken moeilijk zijn te omschrijven omdat de kruiding behoort tot het geheim van de maker. Gewoon proeven is de beste manier om kennis te maken. Vraag de slager gerust om een plakje van een onbekend product.

Foto: Droge stuksworstjes

Producten

Terug naar boven