Zo maak je een gourmetschotel
Een slagerstoonbank biedt normaal gesproken een ongelooflijke hoeveelheid vlees- en vleeswarensoorten. Als klant is het dan niet echt gemakkelijk om uit die overvloed het juiste vlees voor een gourmetschotel te kiezen. Met name de keuze van de juiste kwaliteit is niet gemakkelijk. Laat je daarom adviseren door de slager of zijn medewerkers. Ze hebben vaak mooie fotovoorbeelden van de verschillende schotels in een speciaal boek of kunnen direct aanwijzen wat geschikt is om aan tafel te kokkerellen.
De schotel komt uit de winkel van Gildeslager Uit de Bosch in Harderwijk of Ermelo.
Formaat van de schotel
Het aantal personen en soorten bepaalt uiteindelijk het formaat van de schotel. Bedenk bij het maken van een schotel dat je steeds uitgaat van de juiste hoeveelheid producten op basis van het aantal gasten waarvoor de schotel is bedoeld. Wanneer de schotel dus is bedoeld voor vier personen kies je altijd voor een veelvoud van 4. Verder is het belangrijk of er gekozen wordt voor een wegwerpschotel zoals hiernaast of een luxe statiegeldschotel. De meeste mensen kiezen voor een wegwerpschotel. Belangrijk is verder dat de schotel goed stevig is en niet doorbuigt wanneer je hem op pakt. Veelal wordt voor en zwarte schotel gekozen omdat die kleur het vlees mooi accentueert.
Vanuit het midden
Tijdens de opbouw van een schotel gaat jouw slager vaak uit van het midden. Dat maakt een schotel voor het oog wat rustiger en hij maakt er verschillende vakken mee die elk weer anders opgevuld kunnen worden. Als scheidingsmateriaal wordt vaak gekozen voor productjes die niet snel door de later tussen geplaatste vleessoorten worden aangetast.
Gebruik handschoenen
Zo'n scheiding biedt de mogelijkheid om in de verschillende vakjes verschillende vleessoorten te presenteren. Daarbij wordt gekeken naar de verschillende kleurschakeringen van de soorten. Vooral bij een feestelijke schotel is kleur heel belangrijk. ook bij het bouwen van gourmetschotels worden handschoenen gebruikt. Op die manier kan een slager veel hygiënischer werken.
Kruisbesmetting
Vooral kip (linksonder op de schotel) krijgt een aparte behandeling. Meestal ligt dat vlees apart op een schaaltje of op een velletje plastic. Dan komt het niet in aanraking met de andere vleessoorten. Dit om eventuele kruisbesmetting te voorkomen. Daarnaast worden rondom de kip de plastic randen weggewerkt met toefjes peterselie of krulsla. Met deze groentes wordt overigens de hele schotel afgewerkt. Indien nodig worden sommige productjes nog met kruiden afgewerkt.