17-maart-2016 | Door: Gerhard Kwak
Buffet wetenswaardig

Buffet wetenswaardig

Een buffet is een maaltijd waarbij de aanwezigen zich zelf bedienen met warme en/of koude gerechten. Vanuit het traditionele 'horecabuffet' ontwikkelde deze feestelijke activiteit zich in de laatste jaren tot een gebeurtenis met ongekende mogelijkheden. Van een eenvoudig lopend buffet met salades, wat vlees en sauzen ontstonden de meest waanzinnige thema's. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is mogelijk. Ook de slager specialiseert zich steeds vaker op dit terrein. Gewoon omdat het volledig past binnen zijn vakgebied.

Binnen of buiten 

Afhankelijk van het jaargetijde kan een buffet buiten of binnen plaats vinden. Wanneer je voor buiten kiest houd dan altijd rekening met het weer. Het zal niet de eerste keer zijn dat een feest verregent. Overleg daarom altijd met de slager over het bijhuren van partytenten en andere overkappingen. Laat je vrijblijvend informeren over de mogelijkheden. Er zijn slagers die alleen een buffet of schotels leveren, maar er zijn ook slagers die een complete happing aanbieden. Van tap tot tapas. 

Wanneer je een buffet binnen houdt dan is de beschikbare ruimte belangrijk. Een goed buffet neemt namelijk nogal wat plaats in. 

Bediening of zelfbediening

Je kunt kiezen voor zelfbediening wanneer er aan het buffet geen vaktechnische handelingen moeten worden verricht zoals het trancheren van een beenham of het snijden van rollades. Houdt daar van te voren rekening mee. 

Keuze warm en/of koud

Kies voor een combinatie van een warm/koud buffet wanneer het buffet als hoofdmaaltijd geldt. Veel gasten stellen dan een 'warme hap' op prijs. Is het alleen een smakelijke omlijsting van de borrel dan kun je met een eenvoudiger buffet terecht. Bedenk wel dat een buffet met warme componenten meer ruimte inneemt en vaak ook meer kost dan alleen een koud buffet. 

Opstelling tafels

De tafels kun je op twee manieren opstellen. Allereerst in een lange rij al of niet met een knik. Door de hoek van de kamer tegen de muur is dan een uitstekende ruimtebesparende mogelijkheid. De gasten kunnen er dan langs lopen en zo hun maaltijd samenstellen. Deze opstelling kan natuurlijk alleen wanneer je geen bediening hebt die moet uitserveren. Zo ja dan moet daar, achter het buffet, ruimte voor vrijgehouden worden. De benodigde ruimte is uiteraard afhankelijk van het aantal geserveerde schotels . Je kunt de tafels ook vrij in de ruimte zetten. Op die manier kunnen de gasten aan twee kanten langs het buffet lopen. Deze situatie is wenselijk bij grote groepen. Ook is het dan interessant, voor het bevorderen van de doorstroming, om aan beide kanten van buffet meerdere schotels van hetzelfde gerecht te plaatsen. 

Looprichting

De looprichting bij een buffet is in principe van links naar rechts. Dat vergemakkelijkt de doorstroming omdat de meeste gasten rechts zijn. Wanneer er veel gasten zijn is het verstandig om ze per tafel of groep uit te nodigen om van het buffet te genieten. Dat voorkomt verwarring en wanorde. Het is ook mogelijk om voorafgaand aan het buffet de gasten de mogelijkheid te geven het geheel eerst te bewonderen alvorens er aangevallen wordt. 

Volgorde van de opstelling

De volgorde wordt bepaald door het menu. Borden en bestek links aan het begin, gevolgd door de voorgerechtjes, vleesgerechten, salades, kaas, toetjes en andere zoete nagerechten, fruit en brood. Om een buffet speels te maken worden de verschillende schotels vaak op verhogingen geplaatst. Daarnaast worden kandelaren en bloemstukken gebruikt. In de horeca worden soms nog uit ijs gehakte decoraties gebruikt. Door deze aanpak wordt het zicht op de producten veel speelser en massaler. 

Hygiëne

Plaats de schotels zo kort mogelijk van te voren op de tafels. Zeker bij warm weer is het gezond serveren van de gerechten belangrijk. Van belang is ook dat vis-, kip-, vleesgerechten en salades goed uit elkaar gehouden worden. Dit om te voorkomen dat bijvoorbeeld het bestek onderling uitgewisseld wordt wat nadelig is voor de smaak en kwaliteit van de verschillende lekkernijen.

Bestek

Afhankelijk van de samenstelling van een buffet wordt het bestek gekozen. Kies steeds ruim voldoende bestek en serviesgoed. Bij een buffet lopen de gasten vaak meerdere keren langs de tafel. Vaak wordt wegwerpbestek gebruikt. Dat hoeft geen probleem te zijn mits het geserveerde vlees goed is voorgesneden en mals. 

Soorten gerechten

Een buffet kan samengesteld worden uit: voorgerechten, vlees-, vis-, wild- en gevogeltegerechten. Deze gerechten worden meestal vergaand getrancheerd en netjes op een schotel geschikt. En wel op een manier dat er plakken afgenomen kunnen worden zonder dat de hele schotel vervolgens een ruïne wordt. Bij de verschillende schotels worden bijpassende garnituren geplaatst. Wanneer er niet wordt uitgeserveerd vraag dan aan de slager welk product er op en in de verschillende schotels en schalen ligt. Dan weet je wat je eet. 

Warme gerechten

Warme gerechten bestaan vaak uit: saté, ragouts, haze- en wildpepers, warme ham, shoarma en rollade en tegenwoordig vaak ook stamppotten wanneer we spreken over een 'boerenbuffet'. 

Garnituren

Denk bij garnituren aan: rauwkost, salades, sausen, brood en/of toast, boter en botercrèmes. Ze zijn bedoeld als verrijking van de aangeboden hoofdgerechten. 

Afspraken met de slager

Vraag de slager altijd of de gehanteerde hoeveelheden voldoende zijn. Dat is belangrijk omdat er niets vervelender is dat een deel van de gasten niet van alles kan genieten. Daarbij houd je natuurlijk niet tegen dat verschillende gasten de ogen vaak groter hebben dan de maag en in één keer met meerdere saté's gaan lopen om maar een voorbeeld te noemen. Bediening kan dergelijke praktijken voorkomen. 


 

Terug naar boven