Zo maak je een barbecueschotel
Voor het maken van een barbecue schotel zijn een aantal zaken belangrijk. Allereerst het aantal personen, daarnaast de prijsklasse waaraan gedacht wordt en tot slot het aantal soorten per persoon. Jouw slager heeft vaak wel een overzicht zodat het kiezen wat gemakkelijker wordt.
De schotel komt uit de winkel van Gildeslager Uit de Bosch in Harderwijk en Ermelo.
De juiste schotel
Het aantal personen en soorten bepaalt uiteindelijk het formaat van de schotel. Verder is het belangrijk of er gekozen wordt voor een wegwerpschotel zoals hiernaast of een luxe statiegeldschotel. De meeste mensen kiezen voor een wegwerpschotel. Belangrijk is verder dat de schotel goed stevig is en niet doorbuigt wanneer je hem op pakt. Veelal wordt voor en zwarte schotel gekozen omdat die kleur het vlees mooi accentueert.
Vullen van de schotel
De kleinere schotels worden meestal van links naar rechts opgemaakt. Waarbij het van belang is dat de verschillende soorten elkaar niet besmeuren. Dat betekent dat een zware marinade van de ene soort niet de andere niet gemarineerde soort mag aantasten. Soms wordt vooraf wat krulsla of ijsbergsla geplaatst als decoratie en als bescherming van niet gemarineerde soorten die er naast liggen. Sommige slagers beleggen de complete rand van de schotel met dit decoratieve groen.
Smakelijke compositie
Geprobeerd wordt altijd een mooie en smakelijke compositie te maken waarbij er op gelet wordt dat de hele schotel niet in elkaar valt wanneer je er een worstje of een spiesje vanaf pakt.
Sterke smaken
Op de foto hiernaast heeft de slager een aantal sterk gemarineerde en erg pittig smakende producten in een apart schaaltje op de schotel geplaatst. Daarmee voorkomt hij dat de dunne marinade onder alle andere producten loopt en alles bijna het zelfde gaat smaken. Bij het maken van schotels worden tegenwoordig handschoenen gebruikt. Een uitstekende ontwikkeling omdat deze manier van werken de hygiëne sterk ten goed komt.
Decoratie
De laatste handeling op de schotel is de decoratie. Er wordt gewerkt met krulsla, ijsbergsla en/of peterselie. Door het werken met deze materialen maakt jouw slager de schotel een stuk feestelijker en aantrekkelijker. De sla kun je in principe gewoon eten. Bedenk echter wel dat door de verschillende marinades de smaak nogal eens afwijkt van wat je gewend bent. Lekker is het dus om een salade apart te serveren.