Zult
Van oorsprong is deze vleeswarengroep ontstaan vanuit de huisslachting. Niets mocht verloren gaan. Daarbij zijn er wel grote verschillen. Allereerst qua naam. Zo lees je over: (zure)zult, hoofdvlees, hoofdkaas, preskop, frut, huré, geperste kop, kipkap of huufflakke (Gent, België). Ten tweede varieert het product per landstreek. In Duitsland of België smaakt de zult heel anders dan bij ons en de derde variant is de smaak van de boer. Daarnaast zijn er in de loop van de jaren steeds meer variaties ontstaan door de inventiviteit van de slager. De luxere varianten van deze ouderwetse lekkernij worden meestal als aspics verkocht.
Veel van de wereldwijd gebruikte zultrecepturen komen uit Europa. Meegebracht door landverhuizers en emigranten. Het product varieert per land omdat men in vreemde landen vaak niet beschikte over de oorspronkelijk gebruikte kruiden en zelfs soms niet over het juiste vlees zodat men de aanwezige jacht- of slachtdieren gebruikte.
Foto: Gentse kop