30-mei-2020 | Door: Kiki Stender
Dubbeldoel koeien

Dubbeldoel koeien

Na de alom bekende runderrassen die we houden voor de melk (95%) houden we ook een aantal beesten die we slachten voor een mooi stuk rundvlees. Bij deze laatste rassen komen we steeds vaker de 'dubbeldoelkoeien' tegen. Vaak zijn dat koeien die niet meer productief zijn voor de melk. Deze worden dan wat nagefokt en aangesterkt zodat er wat meer vlees op de botten komt. Op die manier leveren ze meer en beter vlees voor de verkoop. Soms zijn het ook koeien die speciaal voor melk en vlees gehouden worden.

De kwaliteit van de dubbeldoelkoe is sterk afhankelijk van het runderras dat de boer voor zijn melkvee heeft gekozen. Het moderne melkvee zal uiteindelijk, qua vleesopbrengst, toch minder resultaat opleveren. De mooiste rassen voor de dubbeldoelkoe zijn de ouderwetse veerassen. Van oudsher waren dat de Groninger blaarkop, het Brandrode rund, Fries-Hollands veeslag, Maas-Rijn-Ijsselvee (MRIJ) en de Witrik. Naar verhouding zijn er weinig rundveehouders die met dubbeldoelkoeien werken. Sommige rassen zijn zelfs zeldzaam. 

Dubbeldoelkoeien zijn gezien vanuit melk en vlees betere 'allrounders'. Ze leveren naast melk duidelijk beter vlees. Daarbij zijn ze ook duurzamer omdat  hun opbrengst hoofdzakelijk is gebaseerd op het nuttigen van gras. Incidenteel worden ze wat bijgevoerd met krachtvoer en mais, maar daar blijft het dan ook bij. Het resultaat is een stuk weidevlees dat door het verblijf in de weides en het vanwege het feit dat de koeien steeds in beweging zijn een mooi dooraderd stuk vlees met een volle en rijpe smaak opleveren. 

Het vlees van deze koeien is prima . En kan voor verschillende doelen worden gebruikt. Met name de luxere delen worden gebruikt. Denk maar aan de bavette, de ribeye, de lendes en de entrecotes. Dat wil niet zeggen dat het vlees niet geschikt is voor gehakt en dergelijke. In tegendeel. Hamburgers zijn bijvoorbeeld een delicatesse.

Consumenten zijn de laatste jaren steeds vaker op zoek naar een kwaliteit vlees waar ze zich goed bij voelen. Producten rechtstreeks van de boer, maar ook streekproducten vinden daardoor steeds meer aftrek. Dubbeldoelkoeien zijn daarbij meer in trek omdat de slager er steeds vaker mee werkt. Kwaliteit van Hollandse bodem. Een uitstekend verkoopargument. 

Terug naar boven