19-april-2024 |
Veel Nederlan­ders in voedsel­nood zonder hulp

Veel Nederlan­ders in voedsel­nood zonder hulp

Volgens een recent onderzoek van Ipsos I&O kampt Nederland met een ernstig, maar veelal onzichtbaar probleem: verborgen voedselnood. Het Rode Kruis rapporteert dat ruim 450.000 mensen niet genoeg eten of eenzijdige voeding consumeren en geen toegang hebben tot voedselhulp, hoewel zij dit wel nodig hebben.

Te weinig geld voor eten

Veel van de betrokkenen komen financieel niet rond na vaste lasten zoals huur en energie, en schamen zich om hulp te vragen. Dit probleem treft vooral alleenstaanden en gezinnen met kinderen, met een verhoogd risico in grote steden. Ongeveer een op de vijf stadsbewoners heeft een inadequate voeding. Het probleem blijkt complex, mede omdat sommige mensen de weg naar hulp niet kunnen vinden of denken dat zij er geen recht op hebben.

Initiatieven van het Rode Kruis

Om dit probleem aan te pakken, biedt het Rode Kruis ondersteuning met boodschappenkaarten, waarmee mensen zelf hun eten kunnen kiezen. In 2023 werden meer dan 250.000 van deze kaarten uitgedeeld, waarmee zo'n 30.000 mensen geholpen werden. Deze kaarten garanderen een zelfstandige keuze in de supermarkt, van gezonde snacks tot complete maaltijden, en kosten ongeveer 3 euro per dag.

Makkelijker toegang tot hulp

Ondanks overheidsmaatregelen is de situatie sinds 2021 onveranderd, stelt Harm Goossens, algemeen directeur van het Rode Kruis. Hij benadrukt de noodzaak van structurele oplossingen vanuit de overheid, zoals verbeterde toegang tot hulp via betrouwbare lokale netwerken en het voorkomen van kortingen op sociale voorzieningen voor degenen die voedselhulp ontvangen.

Rodekruis.nl

Beeld: ©l i g h t p o e t/Shutterstock.com

Terug naar boven