10-april-2024 |
Nederlanders voorstander van de eiwittransitie

Nederlanders voorstander van de eiwittransitie

Een meerderheid (65,7%) van de Nederlanders is voorstander van de eiwittransitie naar een plantaardiger voedingspatroon, dat blijkt uit een rapport van ProVeg, in samenwerking met Kieskompas. Dit roept een cruciale vraag op: hoe gaat de voedingsindustrie inspelen op deze groeiende maatschappelijke behoefte?

Uit het onderzoek, uitgevoerd onder ruim 9000 stemgerechtigde Nederlanders, blijkt ook dat bijna driekwart van de ondervraagden meer plantaardige producten in de supermarkten en horeca wil. Dat 61% positief staat tegenover het vervangen van dierlijke ingrediënten door plantaardige (zoals ei in sauzen, boter in gebak en vlees of vis in snacks). Ook het verlagen van de prijzen van plantaardige producten en het aanbieden van plantaardige producten in hetzelfde schap kan op steun rekenen (68%). 

Eiwitverhouding moet omgekeerd

Respondenten wensen een eiwitverhouding van 56,5% plantaardig tegenover 43,5% dierlijk. Deze verhouding staat in schril contrast met de huidige stand van zaken, waarbij volgens het RIVM in de periode 2019-2021 de eiwitconsumptie 43% plantaardig en 57% dierlijk was.

Vervangen van ingrediënten

Een van de manieren waarop deze verandering kan worden gerealiseerd is het vervangen van dierlijke ingrediënten door plantaardige. Dit biedt kansen voor een zogenaamde ‘stille eiwittransitie’ waarbij bestaande producten en gerechten op een laagdrempelige manier plantaardig worden gemaakt.

Een meerderheid van de ondervraagden staat positief of neutraal tegenover alle voorgestelde vervangingen, van boter om in te bakken tot vis in gerechten. Er is vooral veel draagvlak voor het vervangen van boter, room, andere zuivel en ei in bakkerijproducten en sauzen (65-79%). Een ruime meerderheid (66%) is ook voor het gedeeltelijk vervangen van vlees, zoals in hybride producten. Volledige vervanging van vlees in gerechten ligt wat gevoeliger, maar ook hier antwoordt de meerderheid van de respondenten positief of neutraal (57%).

Rol van voedselproducenten

Voedselproducenten dragen een significante verantwoordelijkheid in deze transitie. Een meerderheid van de Nederlanders verwacht van hen inspanningen voor het vervangen van dierlijke ingrediënten door plantaardige. Martine van Haperen, expert foodservice en food industry bij ProVeg Nederland, benadrukt het belang van een subtiele benadering. Bedrijven moeten rekening houden met de diversiteit in klantvoorkeuren, van volledige acceptatie tot weerstand. Strategieën zoals het standaardiseren van plantaardige opties in bepaalde omgevingen kunnen effectief zijn zonder weerstand op te roepen.

Lees het rapport ‘Draagvlak voor de eiwittransitie, wat verwacht Nederland van bedrijven?’

Proveg.nl

Terug naar boven