Hazenpeper

Ingrediënten

  • 1000 gr hazenvlees zonder been 
  • 1 ui 
  • zout en peper
  • boter of margarine 
  • 75 g magere gerookte spekreepjes
  •  3 eetlepels bloem 
  • 2½ dl bier 
  • 2 eetlepels jonge jenever
  • 1 pot gevogeltefond (380 ml) 
  • 1 teentje knoflook 
  • 1 takje tijm 
  • 1 laurierblaadje 
  • 1 theelepel suiker 
  • 10 sjalotjes
  • 1000 gr hazenvlees zonder been ,
  • 1 ui ,
  • zout en peper,
  • boter of margarine ,
  • 75 g magere gerookte spekreepjes,
  •  3 eetlepels bloem ,
  • 2½ dl bier ,
  • 2 eetlepels jonge jenever,
  • 1 pot gevogeltefond (380 ml) ,
  • 1 teentje knoflook ,
  • 1 takje tijm ,
  • 1 laurierblaadje ,
  • 1 theelepel suiker ,
  • 10 sjalotjes

Bereiding

  • Bestrooi het vlees van de haas met peper en zout en bak het in de boter in een stoofpan in ongeveer 10 minuten rondom bruin. Neem het vlees uit de stoofpan. Bak de spekreepjes en de ui in een minuutje of drie in het aanwezige bakvet. Roer de bloem erdoor en bak die kort mee. Schenk nu het bier, de jenever en de fond bij het mengsel en breng alles onder voortdurend roeren aan de kook. Pers boven de pan een knoflookje uit en voeg het hazenvlees, de laurier, de tijm en de helft van de peper en de suiker toe. Sluit de pan met een deksel en laat de inhoud gedurende ongeveer 2 uur zachtjes gaar stoven. Keer het vlees regelmatig zodat het stoofproces regelmatig verloopt. Tegen het einde van de twee uur bak je de sjalotjes met de rest van de suiker en wat zout rondom bruin. Dat duurt een minuutje of tien. Daarna gaan ze in de pan met het vlees. Laat ze daar nog een kleine 10 minuten meestoven. Verwijder de resten tijm en laurier en controleer de smaak van de hazenpeper. Eventueel voeg je nog wat zout en peper toe.

  • Serveer deze heerlijke stoofpot met aardappelpuree en appelmoes. Wat traditioneler kan ook, maar dan serveer je er gekookte aardappels, spruitjes en gestoofde witlof bij. Tip: Je kunt ook hazenbouten in de been nemen. Wanneer dat vlees gaar is vallen de botjes er zo uit. Voordeel is een wat rijkere smaak. 

  • Rode niet al te zware wijn als Saint-Emilion, Provence, Merlot, Oostenrijkse Zweigelt, Rode Bourgogne en Pinot noir. Of een lekkere pot bier. 

Terug naar boven