Gepekelde/Gebraden kalfsrollade

Ingrediënten

  • Kalfsborsten, stukken van ongeveer 2 kg.
  • 1 kg Koud water
  • 80 gram Nitrietpekelzout
  • 20 gram Gebroken jeneverbessen
  •   Eventueel 300 gram hamspuitmiddel toevoegen (geeft mooiere kleur, houd meer vocht over)
  • 10 gram Witte peper
  • 25 gram Kardemom
  • 15 gram Gember
  •   Alle ingrediënten goed vermengen
  • Kalfsborsten, stukken van ongeveer 2 kg.,
  • 1 kg Koud water,
  • 80 gram Nitrietpekelzout,
  • 20 gram Gebroken jeneverbessen,
  •   Eventueel 300 gram hamspuitmiddel toevoegen (geeft mooiere kleur, houd meer vocht over),
  • 10 gram Witte peper,
  • 25 gram Kardemom,
  • 15 gram Gember,
  •   Alle ingrediënten goed vermengen

Bereiding

  • Kalfsborsten uitbenen zonder diepe insnijdingen en ontdoen van kraakbeen, harde vliezen, vet en grove zenen. Mooi kantsnijden (vierkant model).

  • Weeg alle ingrediënten nauwkeurig af. Zet het koude water klaar; als u een hamspuitmiddel gebruikt, dit als eerst door het water roeren tot het helemaal is opgelost; pas daarna het nitrietpekelzout toevoegen en doorroeren tot het is opgenomen. Dan de gebroken jeneverbessen erin.

  • De kalfsborsten 3 dagen in deze legpekel leggen. Leg een rek op het vlees, zodat de kalfsborsten onder de pekel blijven. De temperatuur in de pekelcel/ruimte moet 6 tot 8˚C zijn. Na de pekeltijd de kalfsborsten één dag hangend in de pekelcel laten opdrogen en doorkleuren.

  • De binnenzijde van de kalfsborst licht bestrooien met het strooimiddel. De kalfsborsten stevig oprollen met rolladetouw en goed opbinden.

  • De opgerolde kalfsborsten op rooster in de combi-steamer leggen en de omgevingstemperatuur afstellen op hete lucht, 125˚C, met de klep open, zodat naar behoren vocht wordt onttrokken aan de combi-steamer en het vlees een mooie braadkleur krijgt. Afbraden: tot een kerntemperatuur van 68˚C is bereikt; daarna meteen het product 15 minuten laten afkoelen en meteen daarna doorkoelen in de koelcel.

Terug naar boven