Groenten en dergelijke schoon maken, klein snijden en kruiden nauwkeurig afwegen en gereed zetten. De rozijnen in kokend water laten wellen, het brood in de melk laten weken; houd wat melk apart waarin 1 ei wordt losgeklopt.
Maak olie heet in een grote koekenpan en fruit dan daarin de gesnipperde ui en uitgeperste knoflook. Laat deze massa afkoelen. Meng de overige 4 eieren, het geweekte brood, de uitgelekte gewelde rozijnen, de afgekoelde massa van gefruit ui/knoflook, de geschaafde amandelen, de azijn, het citroensap, de kruiden en het zout door het gehakt tot het goed is verdeeld.
Wrijf een vuurvaste ovenschaal of oven –of magnetronbakjes in met olie en breng daarin het gemengde gehakt. Giet het in melk geklopte ei op het gehakt en de schotel/bakjes in een voorverwarmde oven van 180˚C en laat het gehakt bij dezelfde temperatuur in anderhalf uur door en door gaar worden.
Presenteer de Bobotie-schotel of –bakjes naast bakjes of schalen met rijst of aardappelpuree in de toonbank. Zorg voor schone uitscheplepels. Geef een bereidingsadvies mee bij de verkoop.
Opwarmen in magnetron; prik enkele gaatjes in de bovenfolie. Magnetron 700 Watt. Ca. 7 minuten. Opwarmen in oven; folie verwijderen. Oven voorverwarmen op 180°C. Product in ovenbakje, in pannetje of in ovenvaste schaal, 25 minuten opwarm. Het gerecht moet wel door en door verhit worden.
Foto: ©lenisecalleja.photography/Shutterstock.com