Bobotie

Ingrediënten

  • Voor 10 personen
  • 1,5 kg rundergehakt, zonder kruiden
  • VOOR 1,5 KILOGRAM GEHAKT
  • 15 gram keukenzout
  • 15 gram kerriepoeder
  • 4 gram witte peper
  • 25 gram azijn
  • 75 gram geschaafde amandelen
  • 150 gram rozijnen
  • 6 sneden wit brood, zonder korst
  • 4 middelgrote uien, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 5 eieren
  • 5 dl melk
  • 1 scheut zonnebloemolie
  • Sap van 1 citroen
  • Voor 10 personen,
  • 1,5 kg rundergehakt, zonder kruiden,
  • VOOR 1,5 KILOGRAM GEHAKT,
  • 15 gram keukenzout,
  • 15 gram kerriepoeder,
  • 4 gram witte peper,
  • 25 gram azijn,
  • 75 gram geschaafde amandelen,
  • 150 gram rozijnen,
  • 6 sneden wit brood, zonder korst,
  • 4 middelgrote uien, gesnipperd,
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst,
  • 5 eieren,
  • 5 dl melk,
  • 1 scheut zonnebloemolie,
  • Sap van 1 citroen

Bereiding

  • Groenten en dergelijke schoon maken, klein snijden en kruiden nauwkeurig afwegen en gereed zetten. De rozijnen in kokend water laten wellen, het brood in de melk laten weken; houd wat melk apart waarin 1 ei wordt losgeklopt.

  • Maak olie heet in een grote koekenpan en fruit dan daarin de gesnipperde ui en uitgeperste knoflook. Laat deze massa afkoelen. Meng de overige 4 eieren, het geweekte brood, de uitgelekte gewelde rozijnen, de afgekoelde massa van gefruit ui/knoflook, de geschaafde amandelen, de azijn, het citroensap, de kruiden en het zout door het gehakt tot het goed is verdeeld.

  • Wrijf een vuurvaste ovenschaal of oven –of magnetronbakjes in met olie en breng daarin het gemengde gehakt. Giet het in melk geklopte ei op het gehakt en de schotel/bakjes in een voorverwarmde oven van 180˚C en laat het gehakt bij dezelfde temperatuur in anderhalf uur door en door gaar worden.

  • Presenteer de Bobotie-schotel of –bakjes naast bakjes of schalen met rijst of aardappelpuree in de toonbank. Zorg voor schone uitscheplepels. Geef een bereidingsadvies mee bij de verkoop.

  • Opwarmen in magnetron; prik enkele gaatjes in de bovenfolie. Magnetron 700 Watt. Ca. 7 minuten. Opwarmen in oven; folie verwijderen. Oven voorverwarmen op 180°C. Product in ovenbakje, in pannetje of in ovenvaste schaal, 25 minuten opwarm. Het gerecht moet wel door en door verhit worden.

Terug naar boven