02-februari-2016 | Door: Gerhard Kwak
Paardenvlees wetenswaardig

Paardenvlees wetenswaardig

Paardenvlees heeft een duidelijk donkerder en dieprode kleur. Het vlees is van nature vrij mager, gemiddeld minder dan 5 gram vet per 100 gram vlees, en het is heel mals. Door het tamelijk hoge natuurlijke suikergehalte van paardenvlees ruikt en smaakt het vlees veel zoeter danrundvlees. Om het vlees te bereiden kun je gewoon peper en zout gebruiken. Verder laat hetvlees zich uitstekend combineren met foelie of nootmuskaat, kruidnagel en met een blaadje laurier. Wil je de specifieke smaak van paardenvlees juist camoufleren dan kun je het beste gemberpoeder of mosterd gebruiken om het vlees op smaak te brengen. 

Herkomst

Paardenvlees is hoofdzakelijk afkomstig van rij- en trekdieren die vanwege een onherstelbare blessure geslacht dienen te worden. Het grootste deel van het paardenvlees wordt echter geïmporteerd uit Zuid- Amerika. Het wordt dan vacuüm ingevoerd. Het land waar het paard is geboren, geslacht en bewerkt moet altijd vermeld worden. Dat staat vermeldt op de etiketten. Deze vermelding geldt niet voor bewerkte producten als gehakt, vleeswaren en worsten, blikvlees

Bereiding

Paardenvlees is geschikt voor alle mogelijke vormen van bereiding. Bakken, braden, grillen, stoven, koken, trekken, maar ook roerbakken of wokken. Ook op de barbecue is paardenvlees heel smakelijk. Het vet heeft echter een bittere smaak en moet dus met mate gebruikt worden. Dat geldt ook voor de mergpijpen. Vanwege het rode beenmerg en de daarbijbehorende bittere smaak zijn ze niet geschikt om soep van te trekken. Werk bij het bereiden van vlees zo schoon mogelijk. Was vooral de handen goed na vers vlees aangeraakt te hebben om kruisbesmetting te voorkomen.. 

Het bewaren van paardenvlees

Paardenvlees is gevoelig voor bederf. Het is dus zaak om het meteen na de aankoop weer in de koelkast te leggen. Wanneer het zomers warm is dan is het verstandig om een koeltas mee te nemen naar de slager. Het vlees kan in een koude koelkast (maximaal 4 graden) twee dagen bewaard blijven. Wel verkleurt het erg snel door indroging. De buitenkant van het vlees zal er dan bijna zwart uitzien. 

Paardenvlees kan prima worden ingevroren. Wanneer de vrieser kouder is dan - 18 graden Celsius blijft het vlees maximaal een half jaar goed. Let er bij het invriezen wel op dat je de in te vriezen producten niet op elkaar stapelt anders duurt het veel te lang tot het vlees door en door bevroren is. 

Consumptie

We eten in Nederland per persoon ongeveer 1 kilo paardenvlees per jaar ( stand 2006). 

Magnetron

Diepvriesvlees kan prima in de magnetron ontdooid worden mits de stukken niet te groot zijn. Grote stukken vlees worden in de magnetron al snel gaar aan de buitenkant en dan is het lekkere er absoluut af. Vlees dat in de magnetron wordt ontdooid moet daarna onmiddelijk verder bereid en gegeten worden. 

Vleesbewerking

Het vlees van een paard is relatief gemakkelijk te verwerken. Er hoeft nauwelijks rekening te worden gehouden met de structuur van het vlees tijdens het snijden van de biefstukken en de lappen. Hoe je het ook snijdt het blijft vrijwel altijd mals. Zelfs op hogere leeftijd blijft het grootste deel van het paardenvlees mals. Dat komt doordat de aanwezige hoeveelheid bindweefsel beduidend minder is dan bij een rund. Producten als doorregen lappen worden danook nauwelijks verkocht.

Voedingsstoffen

Paardenvlees is een voorname bron van hoogwaardige eiwitten, vitamines B en zink. Het bevat weinig vetstoffen, de hoeveelheid cholesterol is miniem en het is licht verteerbaar. De donkerrode kleur geeft het hoge ijzergehalte aan, zo’n 4 mg per 100 g vlees. Het vlees is, vanwege het hoge ijzergehalte, heel geschikt voor mensen die een maagverkleining hebben ondergaan of die lijden aan bloedarmoede.

Ontdooien

Ontdooi bevroren vlees altijd afgedekt in de koelkast. Zet het vlees nooit open en bloot op het aanrecht en dompel het al helemaal niet onder in warm water. Een betere voedingsbodem voor schadelijke bacteriën is niet denkbaar. Vleessap dat na het ontdooien op een bord achter blijft kun je beter weggooien. Het bevat vaak veel te veel bacteriën.

Terug naar boven