17-augustus-2023 |
NVWA: overtre­dingen medicijn­ge­bruik bij slachtdieren

NVWA: overtre­dingen medicijn­ge­bruik bij slachtdieren

Tussen september en december 2022 heeft de NVWA extra steekproeven uitgevoerd op slachterijen voor paarden, geiten, kalveren en schapen, aanvullend op het reguliere Nationaal Programma Residuen (NPR). Van de 186 extra monsters bleken 20 positief, resulterend in boetes die opliepen tot €10.000.

De NVWA gaat onaangekondigde monsternames voortzetten, strevend naar nul monsters die de Maximale Residu Limiet (MRL) overschrijden. Overschrijdingen worden streng aangepakt. De pilot, die in september 2022 startte, hielp de NVWA inzicht te verkrijgen in het gehalte diergeneesmiddelen in roodvlees, specifiek bij (kleine) herkauwers en paarden.

MRL-overschrijdingen

Helaas constateert de NVWA nog steeds MRL-overschrijdingen. Karkassen met te hoge waardes worden vernietigd. Als een dier voorafgaand aan de slacht medicatie heeft gekregen, dient dit vermeld te worden op een VKI-formulier. Er waren gevallen waar dit formulier ontbrak of niet correct was ingevuld, resulterend in schriftelijke waarschuwingen. Een opmerkelijke boete van €10.000 was voor een melkgeit die een geregistreerde pijnstiller kreeg, niet bedoeld voor dit dier.

Een aandachtspunt is dat na medicatie de vastgestelde wachttijd, de periode waarin het dier niet geslacht mag worden, vaak niet wordt gerespecteerd. Veehouders zijn verantwoordelijk voor het handhaven van deze wachttijd.

Op basis van de pilotresultaten blijft de NVWA, via extra steekproeven, toezien op correct medicijngebruik ter bescherming van voedselveiligheid. Deze controles worden niet vooraf gemeld. De NVWA benadrukt het belang van verantwoordelijkheid binnen de sector en moedigt partijen aan afspraken te maken voor een correcte naleving in de vleesketen. Dit omvat accurate VKI-formulieren en het naleven van de wachttijd na medicatie.

Nvwa.nl

Terug naar boven