17-augustus-2023 |
Rabobank: Stabiele groei tuinbouw­sector

Rabobank: Stabiele groei tuinbouw­sector

De recente trends in de tuinbouwsector tonen een stabiele groei. Ondernemers zijn meer alert geworden op de fluctuaties van energieprijzen. De markten voor groenten en fruit stabiliseren, terwijl het inflatiepercentage afneemt. Dit betekent dat het besteedbaar inkomen van consumenten minder snel afneemt, waardoor de meeste producten hun prijzen kunnen behouden. Hoewel deze stabiliteit positief is, blijft voortdurende communicatie met stakeholders essentieel.

De Rabo-tuinbouwbarometer toont deze groeistabiliteit aan. Samengesteld uit feedback van een panel van 30 Rabobank-medewerkers die de tuinbouw volgen, geeft deze barometer een score van 7,1 aan de financiële gezondheid van tuinbouwbedrijven, een lichte stijging vanaf de vorige 6,9. De verkoopprijzen voor de meeste producten liggen boven de kostprijs, wat bijdraagt aan deze positieve score.

Groente

Binnen de groente sector presteert de glasgroentesector uitstekend. Tomaten en paprika zien goede prijzen. De komkommer, echter, blijft enigszins achter. Dit wordt toegeschreven aan enkele tomatenbedrijven die, vanwege het ToBRF-virus, moesten overschakelen naar komkommerteelt. Ondanks enkele prijsstijgingen, blijft de vraag naar deze groenten consistent, deels vanwege de afnemende concurrentie uit Spanje in het vroege voorjaar.

Fruit

Bij fruit is er een positieve trend te zien voor peren, waarbij de prijzen aan het eind van het seizoen zijn gestegen. Er is echter een wisselend beeld voor zacht fruit, zoals aardbeien en bessen. Vooral de prijs van aardbeien blijft sterk, terwijl die van bessen varieert.

Champignonteelt

Daarentegen kent de champignonteelt uitdagingen. Er is een verminderde afzet van machinaal geoogste champignons door exportproblemen. Hand geoogste champignons zien een iets betere situatie, maar het is nog steeds niet ideaal.

Vollegrondsgroenten

De vollegrondsgroenten laten een veelbelovende start van het seizoen zien, met ijsbergsla en zomerprei die goed presteren. De verwachting is dat het grootste deel van de omzet later in het jaar zal komen.

Terwijl de sector stabiel blijft, is het noodzakelijk dat ondernemers alert blijven op veranderende marktdynamieken en continue innovatie nastreven om concurrerend te blijven.

Rabobank.nl

Terug naar boven