27-juli-2022 | Door: Gerhard Kwak
Column Gerhard Kwak: Zelfbediening

Column Gerhard Kwak: Zelfbediening

Steeds vaker zie je dat verswinkels zelfbediening opstarten. Meestal met de meest snellopende producten en artikelen die redelijk in de voorverkoop gepresenteerd kunnen worden. Denk aan salades, veka’s, brood, fruit en voorverpakte vis. Dat maakt het winkelen voor de consumenten een stuk sneller en biedt ze de mogelijkheid zelf een eigen keuze te maken. 

Ook voor ons als verkoper zitten er duidelijk voordelen in. Op de eerste plaats omdat een goed gevuld zelfbedieningsmeubel voor extra omzet kan zorgen. Zeker als er producten inliggen die tot de meepakkertjes behoren. Ten tweede is de snelheid van afhandelen sneller dan in de bediening en dat beperkt de kosten. 

Om de zelfbediening goed te laten verlopen zijn er wel een paar zaken waar je aandacht aan moet besteden:

Zorg ervoor dat het meubel goed schoon wordt gehouden. Vul bij op rustige momenten zodat je de klanten niet in de weg staat. Let er ook op dat degene die bijvult op de hoogte is van de artikelen die bijgevuld worden. Als een klant dan wat vraagt dan kan er op de juiste wijze antwoord worden gegeven zonder dat iemand achter de toonbank om hulp gevraagd moet worden. 

Kijk bij het bijvullen altijd naar beschadigde verpakkingen. Verder is ‘first in / first out’ een ijzeren wet. Leg de producten van de vorige dag altijd vooraan.

Gebruik de juiste prijskaartjes en naamaanduidingen. Het moet voor de klant in één oogopslag goed duidelijk zijn. Denk bij het voorverpakken ook aan de plaats van het etiket. Plak de etiketten op een plaats die zo weinig mogelijk zicht op het product wegneemt en plaats ze vooral strak en recht op de verpakking. Zorg daarnaast voor de juiste benamingen op de producten. Het kan gebeuren dat de benamingen niet kloppen. Met gevolg dat de klant een product meeneemt dat niet aan de eisen voldoet. 

Zelfbediening geeft vaak extra omzet, zeker als alles perfect voor elkaar is.

Terug naar boven