22-april-2024 |
Kleurwijzer voor eierkoeken helpt bakkers bij verlagen acrylamide

Kleurwijzer voor eierkoeken helpt bakkers bij verlagen acrylamide

De Nederlandse Bakkerscentrale (NBC) heeft onlangs een innovatieve kleurwijzer voor eierkoeken gelanceerd. Dit instrument helpt bakkers om het gehalte aan acrylamide in hun producten te controleren. Acrylamide, potentieel schadelijk, vormt zich wanneer koolhydraatrijke voedingsmiddelen boven de 120°C worden verhit.

Vermindering van acrylamide

Het onderzoek door NBC toonde aan dat donkerdere eierkoeken significant meer acrylamide bevatten. Dit verschil in gehalte kon niet uit de receptuur worden verklaard. De ontwikkeling van de kleurwijzer biedt bakkers nu de mogelijkheid om acrylamide te reduceren door aanpassing van baktemperatuur en -tijd. Hiermee kunnen eierkoeken lichter worden afgebakken, wat bijdraagt aan een lager acrylamidegehalte.

Aanpassingen in de bakkerij

Alle levensmiddelenproducenten in de EU worden geacht actie te ondernemen tegen de vorming van acrylamide. De kleurwijzer is een stap voorwaarts in deze strijd. Het is essentieel voor bakkers om per productgroep maatregelen te registreren, hoewel er momenteel nog geen wettelijke limiet is gesteld aan het acrylamidegehalte in voedingsmiddelen. Waarschijnlijk zal deze er in de toekomst wel komen.

De kleurwijzer voor eierkoeken is gratis beschikbaar en kan door bakkers worden besteld door een formulier in te vullen. Dit biedt een praktische tool voor het bakproces en is een belangrijke bijdrage aan zowel voedselveiligheid als consumentengezondheid.

Nbc.nl

Terug naar boven