26-april-2016 | Door: Gerhard Kwak
Schotels met vleeswaren

Schotels met vleeswaren

Op deze pagina staan een aantal verschillende schotels. Natuurlijk kun je die bij jouw slager bestellen, maar het is eigenlijk best leuk om ze zelf te maken. De voorbeelden hier zijn bedoeld om je wat meer wegwijs te maken in de verschillende soorten en de technieken die worden gebruikt om ze te maken. Samen met de tips van de garneerpagina maak je, na enige oefening en flink afkijken, al snel mooie schotels waarmee je complimenten oogst. De grondstoffen voor de schotels, als lekkere vleeswaren, worsten en salades haal je gewoon bij de slager. Dat is al de helft van het werk. De schotels die je daarmee maakt zijn jouw kunstwerken die je kunt serveren tijdens een receptie, een feest of een ander gezellig samenzijn. 

Op deze pagina staan een aantal schotels van slagers-professionals. Gewoon om je te laten zien wat de mogelijkheden zijn. Gezegd moet worden dat de meeste van deze toppers zijn vervaardigd door de vrouwen in de slagerij. Zij beschikken over 'net dat beetje extra', om een perfecte schotel te maken. 

Een mooie plank met pestos in bakjes en smultomaatjes. Verder een keur aan mooie droge vleeswaren en snijworst.

Gezien bij: Keurslager Rob Tholhuijsen in Renesse

Een heerlijk gevulde brunchplank met seranoham, runderrollade, varkensrollade, achterham, carpaccio wrapje, zoete olijven, kruidenboter, filet american, eiersalade, gevulde eitjes en scharrel-eisalade.

Gezien bij: Keurslager Kamphuis in Hellendoorn

Eenvoudige maar smakelijke schotel op basis van rauwe ham met partjes meloen. De garnering bestaat uit druiven, rode besjes en krulsla.

Gezien bij: Slagerij Astrid Drenthe in Amstelveen.

Deze plank is volledig belegd met gebraden rincarbonade. De karbonade is op het bot gebraden en dat bot is als decoratie bijgeplaatst. De besjes, halve aardbeien, druiven en het groen maken deze wat egaal gekleurde schotel wat levendiger. De legtechniek had wel wat strakker gemogen.

Een ovale schotel met een basis van (aardappel)salade en een dubbele rand van zacht gegaard Zeeuws spek. Tussen de randen spek liggen plakjes komkommer wat extra kelur geeft. Op de salade besjes en krulpetersiel en op de koppen een eenvoudige maar kelurige decoratie van rode krulsla.

Klein maar fijn tapasplankje. Aantrekkelijk door de eenvoud. Op de plank zie je olijven, zongedroogde en gemarineerde tomaatjes, blokjes kaas en verschillende soorten rauwe ham.

Gezien bij: Gildeslager Pijnenburg in Gilze.

Helemaal in stijl zijn de gepresenteerde boomstam-planken waarop de vleeswaren volgens een ouderwets ambachtelijke legmethode zijn opgebracht. De planken bevatten onder andere: Lyoner salami, porchetta, peper salami, gegrilde ham en rauwe ham.

Gezien bij: Slagerij Astrid Drenthe in Amstelveen.

Lakenvelder Nagelhout is op deze plank de delicatesse die geserveerd wordt. Het is een deel rundvlees van de achtermuis of de platte bil dat wordt gezouten en aan de lucht gedroogd. Roken komt er niet aan te pas. Het resultaat is een unieke smaak en geur.

Gezien bij: Drogerij de Boer

Plateau du Chef is de naam van deze aantrekkelijke vleeswaren en saladeschotel. Een verzameling van mooi gesneden en speels neergelegde vleeswaren. Links van de salade de gekookte en gebraden vleeswaren en rechts de rauwe worstsoorten en hammen. In het midden een rijtje salades.

Gezien bij: Slagerij Heersma in Oostkapelle

Vleeswaren lenen zich ook uitstekend voor het maken van "themaschotels". Zoals deze "Sara" vanwege de 50ste verjaardag van een vrouwelijke klant. Allerlei soorten vleeswaren, vruchten, groenten en een salade vormen zo een smakelijk cadeau.

Gezien bij: Slagerij Ter Weele in Oene

Vaak wordt op een buffet met een speciaal thema gewerkt. Zoals bij een stamppot- of een boerenbuffet. Daarbij wordt meestal heel eenvoudig en bij de gelegenheid passend gewerkt. Hier zie je een plank met een fraai stuk gebraden gehakt. De decoratie met pepers, peterselie en een paar bolletjes knoflook doet heel boers aan.

Een in Duitsland zeer gewaardeerde schotel de zogenaamde 'Schlachtplatte' (slachtschotel). Op deze schotel worden voornamelijk producten samen gebracht die voortkomen uit de slacht. Je moet denken aan bloedworst, repen gekookt spek, casselerrib, gekookt varkens- nekstuk en braadworstjes. Veelal worden Sauerkraut (zuurkool) en Gurken (augurken) meegeserveerd.

Diverse boerenworstsoorten op een simpele ronde schotel. Mooi is de eenvoudige afwerking. Een schotel zonder poespas.

Schotel ovengebraad. Een schotel met in het midden een kom saus en daaromheen verschillende soorten gebraden vlees. De schotel wordt koud geserveerd.

Een wat boerse schotel van ham- en snijworst- of salamisoorten. Afgegarneerd met een decoratie van preiblad en enkele olijven.

Een zogenaamde 'Bauernplatte' een boerenschotel die veel in Duitsland wordt geserveerd. Op deze schotel zie je meestal stukken worst die worden gegeten bij ontbijt, lunch en kunnen dienen als snack.

Lunchbuffetplank met een heel eenvoudige structuur. Plakjes, wat rolletjes en een paar mini droge worstjes.

Een éénpersoons antipastischotel. Eenvoudig zonder een overdaad aan garnering.

Schotel antipasto (meervoud: antipasti). Een Italiaans aperitiefhapje dat losjes en ongestructureerd op een schotel wordt gedrapeerd.

Een wat luxere variant van de antipasti wordt gevormd door er kaas bij te serveren.

Een eenvoudige schotel met rolletjes ham, snijworst en boerencervelaat. Let vooral op de simpele garnering van gekartelde tomaten en komkommer.

Op bijgaande foto zie je nog een schotel met gebraden vlees. Afgegarneerd met cherrytomaatjes, radijs en groen. Allemaal wat druk en met wat te weinig nadruk op het vlees.

Ook deze schotel heeft een wat 'boers' karakter. Dat ontstaat door vleeswaren als spek, gegaarde procureur, plakken droge worst en eendenborst. Pas met de laatste vleeswaar wel op voor smaakoverdracht. De borst mag wel bij de droge worst liggen, maar bij voorkeur niet bij de andere gekookte vleeswaren.

Deze buffetschotel vertegenwoordigt de hoge school in schotelwerk. Het is een zeer nauwkeurig en strak ingelegde schotel die mede door de strakke lijnen en de kopgarnering heel indruwekkend overkomt.

Een ruime rolletjesschotel. Geen overdaad aan garnering en alle plakjes en rolletjes zijn er gemakkelijk af te nemen zonder dat de schotel echt rommelig wordt. In het midden de kommetjes met piccalilly en mosterd.

Deze schotel lijkt veel ingewikkelder dan hij in werkelijkheid is. Begin met een buitenste rand van ham en werk zo naar het midden toe door steeds weer een kleinere ring bovenop de voorgaande te leggen. De plakjes moeten wel dikker gesneden worden anders worden ze door het gewicht platgedrukt.

Het smakelijke van deze schotel wordt bereikt doordat er verschillende rolletjes ham/kaas zijn toegevoegd. Ook het midden ziet er aantrekkelijk uit door de rauwe hambloem. Hoewel wat groene decoratie ontbreekt is de schotel door de kleurstelling van de vleeswaren heel aantrekkelijk.

Hier wordt gewerkt met allerlei verschillende gevouwen plakjes die vanuit de rand naar het midden worden opgelegd. Jammer is het dat de rand vrijwel geheel bedekt is. Moeilijk voor het verplaatsen van de schotel. Onhygiënisch bij het oppakken.

De kracht van deze schotel komt voort uit de verschillende gekleurde ringen vleeswaren. Ze steken mooi af ten opzichte van elkaar en vormen daardoor een uitnodigend lijnenspel. In het midden zie je staande rolletjes ham.

Deze rolletjes schotel kan eigenlijk niet simpeler. De hele schotel is daarmee belegd. De kracht is de strakke legvorm en de gelijkvormigheid. Met als kroon op het werk de eenvoudige middenkop die de schotel krachtig maakt.

Bij het maken van een schotel kun je gewoon uitgaan van een dinerbord waarop je verschillende plakjes worst dakpansgewijs en opgerold neerlegt.

Werk bij een schotel steeds naar een bepaald eindpunt toe. De zogenaamde kop. De aandachttrekker. Op bovenstaande foto is dat de schikking van drie bloemen.

Een rolletjesschotel heeft als groot voordeel dat je ook minder mooi gesneden plakjes vleeswaar snel en aantrekkelijk kunt presenteren.

Je kunt bij een schotel ook beginnen te leggen vanuit één kant. In dit geval vanuit de lange kant. Een techniek die veel gebruikt wordt voor buffetten. De schotel wordt dan dwars op het buffet geplaatst om goed te kunnen bekijken.

Op deze foto zie je hoe eenvoudig het is om met weinig middelen een mooi centrale blikvanger op een schotel te maken. Een hamroosje wat sla, peterselie, olijfjes en een paar reepjes paprika

Het kan ook veel ingewikkelder. Hier is gebruik gemaakt van bloemen die vanuit verschillende formaten en soorten plakken zijn samengesteld. De plakken zitten vast op satépennen en zijn gestoken in een halve meloen die onder het groen verborgen is.

Een heel eenvoudige schotel door iedere beginneling te maken. De schotel bestaat volledig uit gegaard vlees. Met de klok mee: onder rosbief, rollade, kipfilet en tong. De decoratie bestaat uit: olijfjes, een paar snippers rode paprika en een paar plukjes peterselie.

Een prachtig lunchschoteltje afgeleid van de Italiaanse antipasti schotel. Op de schotel: salami's Zeeuwsspek, rauwe ham rookvlees en kipfilet. Olijfjes en sprieten bieslook versieren het geheel.

Het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld. Gewoon een mooi houten bord met daarop een paar plakken en rolletjes van rauwe- en gekookte ham en rookvlees. Een paar walnoten en peterselie als garnering.

Voor deze heel aparte aanbieding van plakjes Italiaanse salami en mortadella kun je in principe ieder plat brood gebruiken. Snijd er een V-vormige reep aan de bovenkant uit en besmeer het zachte brood met boter. Dan droogt het niet uit wanneer je vleeswaren gebruikt die wat vochtiger zijn.

Het hoeft allemaal niet ingewikkeld en groots. Zelfs een paar plakjes geven al een smakelijk beeld. Zoals op de foto. Een klein houten snijplankje met enkele plakken droge worst en een groen decoratietoefje. Eenvoudig maar smakelijk.

Ook deze hapjesplank munt uit door de eenvoud. De luxe uitstraling wordt veroorzaakt door de prachtige vleeswaren als de pepersalami en het ontbijtspek. Een artistiek en smakelijk hoogstandje.

Boers maar heel lekker in al haar eenvoud. Een cirkel van gebraden rundvlees, gekookt spek en borstfilet. Middenin een cirkel gekookte rundertong rond een kommetje met knoflooksaus.

Wanneer je deze schotel midden op een buffet zet dan heb je eigenlijk wat teveel decoratie. Plaats hem daarom aan de achterkant van een buffettafel. Dat sluit mooi af.

Een heel aparte manier om sandwiches te presenteren. Rechtopstaande 'lunchpuntjes'. Een speelse manier om een hapje te pakken.

Tapas variaties. Een schotel boordevol verschillende tapas. Van vleesstickjes, plakjes salami, rauwe ham, en gehaktballetjes tot gevulde tomaatjes en olijfjes. Met een garnering van vruchten.

Gezien bij: Tebak in Nuenen

Een prachtig bos vleeswaren en kaasbloemen gemaakt van gevouwen salami, ham, kaas en kerstomaatjes.

Gezien bij: CucinaFanpage

Hollandse tapas. Eenvoudige schotel vol heerlijke vleeswaren, olijven en verschillende soorten pesto op een bedje van krulsla.

Gezien bij: Wageveld in Oostvoorne

De zogenaamde Aufschnittplatte is een vleeswarenschotel die, in Duitsland en het Oosten van ons land, voornamelijk bij het ontbijt en de lunch wordt gepresenteerd. De schotel bevat meestal niet de meest luxe vleeswaren. Vaak zie je varianten van kookworst (Fleischwurst) en droge worst (Trockenwurst) geserveerd. Op deze schotel zie echter ook rauwe ham ( roher Schinken) in het midden en gekookte ham (gekochter Schinken) rechtsonder.

Een mooi voorbeeld van het combineren van vlees en groente is de combinatie van gekookte ham met asperges en rauwe ham met meloen. Gebruik als gekookte ham altijd een achter- of beenham. Die zijn het zachtst. Bij de meloen kun je alle mogelijke soorten rauwe ham serveren. En die ham hoeft echt geen dure buitenlandse ham te zijn. Ook de gewone Hollandse ham smaakt uitstekend. Voorkom wel dat de verschillende hamsoorten door het lekken van de meloen of de asperges elkaars smaak beïnvloeden. Laat alles goed uitlekken.

Gezien bij: Keurslager Koelewijn in Huizen

Een visplateau is een groot formaat schotel waarop niet alleen vis maar ook de bijpassende salades en sauzen worden gepresenteerd. Je moet daar, op het buffet, wel de ruimte voor hebben. Op de bijgeplaatste foto is als plateau een glasplaat gebruikt. Nadeel van een dergelijke ondergrond is dat je er elk vlekje op ziet. Super nauwkeurig opleggen is dus het devies. Op deze schotel ligt van links onder met de klok mee: haring, schaaltje gehakte uitjes, zalmsalade in schaal, garnaaltjes met een klein bakje cocktail-whiskysaus, paling, zalm en in het midden een baan garnering met fruit en asperges.

Gezien bij: Keurslager Koelewijn in Huizen

Een visschotel is veel kleiner van omvang. Op deze schaal ligt van links onder met de klok mee: paling, zalm, garnalen, een fruit garnering en nog een keer zalm. Een mooie combinatie van verfijnde vissoorten die uitstekend past in een buffet.

Gezien bij: Keurslager Koelewijn in Huizen

Terug naar boven