19-februari-2019 |
Pijlinktvis: het nieuwe streekproduct uit de Noordzee

Pijlinktvis: het nieuwe streekproduct uit de Noordzee

Bij het eten van pijlinktvis denk je al gauw aan een pittoreske haven in Spanje, Portugal of Italië, waar je een tafeltje uitzoekt met uitzicht op de kade, een glas witte wijn besteld en verse ‘calamari’. De kans is groot dat de pijlinktvis uit onze Noordzee komt. 

Van oorsprong komt de pijlinktvis (niet te verwarren met octopus of zeekat) uit de Middellandse Zee. Mede door de opwarming van het zeewater zijn de pijlinktvissen noordelijker getrokken: richting de Noordzee. Voorheen was deze vis voor de Nederlandse visserij geen belangrijke soort en gold hij voornamelijk als bijvangst. Tegenwoordig is dat wel anders, met name voor de visserij die gebruikt maakt van de flyshoot vistechniek. Door deze vismethode raakt de vangst minder tot helemaal niet beschadigd, wat de kwaliteit ten goede komt. Hierdoor is de pijlinktvis een gewild exportproduct; 80% van deze vis wordt dan ook geëxporteerd. Steeds vaker staat deze inktvis nu ook in Nederland op de menukaart. Een echt Nederlands streekproduct! 

Een ware delicatesse

We kennen allemaal de goud gefrituurde inktvisringen, maar deze vis is ook heel geschikt om te (roer)bakken, blancheren, stoven of grillen. De kleine inktvis levert mals vlees dat maar kort bereid hoeft te worden en goed te combineren is met een breed scala aan andere producten. Omdat een verse pijlinktvis twee tot drie dagen in de koelkast kan worden bewaard, is dit streekproduct ook zeer geschikt om thuis de lekkerste gerechten mee te maken. 

Pijl van de Zee

Inktvis valt biologisch gezien niet onder vis, maar onder de koppotigen. Ze zijn familie van de grote diverse groep ‘zeeweekdieren’. Als we het over inktvis hebben, bedoelen we eigenlijk de pijlinktvis. Andere koppotigen, zijn de octopus en de sepia (zeekat). Zoals de naam al doet vermoeden, hebben pijlinktvissen een pijlvormig lichaam. Als er gevaar dreigt, maken ze zich snel uit de voeten met hun waterstraal; een soort ‘straalaandrijving’. Ze schieten daardoor weg als een pijl, wat hen de bijnaam ‘pijl van de zee’ gaf. De pijlinktvis heeft inktspuiten als verdedigingsmechanisme. Tijdens hun snelle aftocht vuren ze een inktgordijn af om belagers af te schudden. Deze inkt wordt ook in de keuken gebruikt. Ze geven gerechten als pasta, risotto en paella een donkere kleur. Ook in donkere winegums wordt deze inkt gebruikt. 

Vis van de Maand

Het Nederlands Visbureau geeft ieder jaar een nieuwe ‘Vis van de Maand’ kalender uit. De kalender is in gezamenlijk overleg tussen de vissector en vissers opgesteld, waarbij rekening wordt gehouden met aanvoer, beschikbaarheid en kwaliteit. Natuurlijk staan de bekende schol, haring en kabeljauw erin, maar er is ook een rol weggelegd voor de minder bekende mul, rog en pijlinktvis. De overeenkomst: het zijn allemaal vissoorten die in onze eigen Noordzee voorkomen. Lekker lokaal, en daarom verdienen ze meer aandacht als ‘echt Nederlands streekproduct’. Bestel de kalender via de webshop van het Nederlands Visbureau.

www.webshop-visbureau.nl
www.visbureau.nl
www.visrecepten.nl

Terug naar boven