15-juni-2020 | Door: Gerhard Kwak
Start haringseizoen 2020

Start haringseizoen 2020

Hollandse nieuwe voor mensen in de frontlinie

De start van het seizoen Hollandse Nieuwe is ingeluid met de overhandiging van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe aan de zorghelden in deze crisisperiode. In het Erasmus MC in Rotterdam ontvingen Ernst Kuipers en Diederik Gommers namens alle Hollanders het eerste vaatje uit handen van het Nederlands Visbureau. 

De eerste Hollandse Nieuwe is dit jaar – het jaar van de coronacrisis - aangeboden aan de voormannen van de zorgverlening in de COVID-19-periode. Agnes Leewis van het Nederlands Visbureau: ‘Deze twee mannen zijn al wekenlang dagelijks het gezicht van de coronacrisis en het kompas voor vele Nederlanders. Zij zijn ook de verpersoonlijking van de grote groep zorgverleners in de frontlinie. Op de vraag ‘Wie zou dit jaar het eerste vaatje Hollandse Nieuwe gegund zijn?’ verwijst het antwoord van velen naar deze mensen.’ 

Na de officiële overhandiging mochten de zorgverleners van het Erasmus MC en een aantal andere ziekenhuizen (Breda, Enschede en Groningen) de eerste vangst van 2020 proeven. Duizenden (o)mega gezonde haringen werden vandaag gepresenteerd aan de mensen die in Nederland dagelijks hard werk(t)en om mensen gezond te maken.

Ernst Kuipers, voorzitter Landelijk Netwerk Acute Zorg: ‘Het is een eer om het eerste vaatje haring, een ijzersterk Nederlands symbool, in ontvangst te mogen nemen. Ik doe dit graag namens alle collega’s in de zorg, die zich de afgelopen periode ongelooflijk hard hebben ingezet, in nauwe samenwerking, met grote betrokkenheid, lef en deskundigheid.’

Diederik Gommers, voorzitter Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, vult hem aan: ‘We hebben spannende tijden achter de rug en dankzij de inzet van velen is het ons gelukt. We konden en kunnen dit alleen met de steun van alle Nederlanders, waar mensen hun best doen om de verspreiding van het virus in te dammen. Het is hartverwarmend om te merken dat Nederland zo meeleeft met alle zorgverleners.’

Binnen de ziekenhuizen in Rotterdam, Breda, Enschede en Groningen zijn duizenden nieuwe haringen uitgereikt als gebaar van waardering voor hun tomeloze inzet in de afgelopen periode.

De traditionele veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe stond gepland voor donderdag 11 juni, maar dit evenement kon vanwege het coronavirus niet doorgaan. Het Nederlands Visbureau meent met deze seizoenstart een passend alternatief voor de viering van de eerste vangst van 2020 te bieden. Vanaf vrijdag 12 juni zijn de Hollandse Nieuwe overal in het land verkrijgbaar.

Bron: Nederland Visbureau

Foto: V.l.n.r: Haringmeisje Bette, zorgmedewerkster Fabiola Kroon, voorzitter Nederlandse Vereniging voor Intensive Care Diederik Gommers en voorzitter Landelijk Netwerk Acute Zorg Ernst Kuipers.

Terug naar boven