Verpakkingen
Er zijn tientallen materialen die gebruikt worden om vlees en vleeswaren te vormen, te bewaren en te verpakken. Te veel om op te noemen. 'Versinspiratie' laat slechts een aantal voorbeelden zien d.m.v. foto's die beschikbaar zijn gesteld door verpakkingsspecialist Paardekooper.
Vacuümverpakking
Vlees en vleeswaren worden verpakt in vacüümzakken met behulp van de vacuümmachine. Het zijn stevige plastic zakken die niet snel beschadigen. Door het grotendeels ontbreken van zuurstof wordt de houdbaarheid van het vlees in de zak verlengd. Dat verpakken gebeurt zo snel mogelijk na het slachten zodat bederf geen kans krijgt. In de zakken rijpt het vlees verder. De laatste jaren gebruikt de slager, om verkleuring onder invloed van licht tegen te gaan, zakken met een aluminiumcoating. Het vlees blijft dan beter van kleur. Vacuüm verpakken kan op jouw verzoek ook door de slager gedaan wanneer je vlees wilt invriezen. Gesneden en heel zachte vleeswaren kunnen niet vacuüm verpakt worden omdat ze door het wegzuigen van de lucht in de verpakking in elkaar gedrukt worden.
Sealverpakking
Een sealverpakking bestaat uit een stevig kunststof bakje en een speciale luchtdichte folie om de inhoud af te dekken. Deze afdekking geschiedt door de folie in een speciaal apparaat als het ware op de bak te smelten. Vaak wordt de bak voor het afsluiten gevuld met een speciaal gasmengsel om het bederf tegen te gaan, de kleur te behouden en de houdbaarheid te verbeteren. Als je de verpakking goed afspoelt kan deze gewoon in de plasticcontainer.
Vleeswarenschaaltjes
Schaaltjes om de vleeswaren op te leggen zijn er in verschillende maten en materialen. Ze zijn er van aluminium of met een aluminiumfolie bedekking, van kunststof en van piepschuim. Om het aan elkaar plakken van vleeswaren tegen te gaan liggen tussen de plakken vaak dunne plastic velletjes.
Klappackverpakking
Een klappackverpakking is genoemd naar de machine waarmee de voorgesneden vleeswaren worden verpakt. Het apparaat maakt een klappend geluid tijdens het dicht vouwen van de doorzichtige folie. Na het dichtvouwen worden de randen door verhitting aan elkaar gesmolten. De vleeswaren hebben daarvan niet te lijden omdat de verhittingstijd veel te kort is om schade te kunnen veroorzaken. Daarna wordt de verpakking, wanneer ze uit de zelfbediening wordt verkocht gestickerd. Vanuit de bediening is dat wettelijk niet nodig. Klappack is geen verpakking die de houdbaarheid verlengd, maar de vleeswaren alleen beschermd waardoor de kwaliteit en kleur beter beschermd worden.
Verpakkingsplastic
De slager gebruikt plastic zakken en/of plastic velletjes van de zogenaamde polyrol om de verschillende producten die worden gekocht in te pakken. Ze blijven zo gescheiden van elkaar en voorkomen onder andere kruisbesmetting*.
Salade-, sausbakjes en verkoopschalen
Om de kwetsbare producten enerzijds goed te beschermen en anderzijds op een mooi en gemakkelijke manier te presenteren beschikt de slager over verschillende materialen als saladebakjes en fondue- en gourmetschotels. Ze houden in gesloten toestand de producten vers, fris en mooi van kleur.
Verpakking
De slager gebruikt voor het verpakken van zijn producten verschillende materialen. De zogenaamde 'Ersatz' vleeswarenzakken gemaakt van vetvrij papier, papieren vleeszakken en zakken met een speciale coating voor het warmhouden van producten als bijvoorbeeld een gebraden haantje. Blisterverpakking voor broodjes, hemddraagtassen, zo genoemd vanwege het model en isolatietassen voor het koel vervoeren van de producten naar huis.
Cateringdoos
Slagers beschikken normaal gesproken over feestelijke omverpakkingen voor het vervoer van geschenken, fondue- en gourmetschotels. De zogenaamde cateringdoos. Thuis kan de doos zo in de koeling geplaatst worden zodat uitdroging van het product wordt voorkomen.
Papierverpakking
Het zogenaamde 'Edelpack' papier is aan de binnenzijdebekleed met een polyetheen (plastic) folielaag (HDPE). Met deze vellen kan op een hygiënische en luchtdichte manier een product worden ingepakt. Hierbij wordt geen vet of vocht aan het verpakte product onttrokken. Edelpack papier is vanwege deze eigenschappen uitermate geschikt voor het inpakken van vlees, vis of kaas. Verschillende slagers gebruiken dit papier om hun 'ouderwets' manier van werken te benadrukken. Vroeger was het namelijk gebruikelijk om vlees en vleeswaren in (perkament)papier te verpakken. Het Edelpack papier is een moderne variant op het materiaal van vroeger.
Schaaltjes voor voorverpakken van voedingswaren
Er zijn tientallen formaten schaaltjes voor het voorverpakken van voedingswaren. Daarnaast variëren ze van plastic tot piepschuim. Ze zijn er in verschillende kleuren voor de verschillende doelgroepen. (klik op de foto). De modernste schaaltjes hebben tegenwoordig een dubbele bodem. Daarbij is de bovenste laag geperforeerd waardoor het uittredende vleesvocht door de bodem wordt opgenomen waardoor minder snel bederft en minder verkleuring van het product ontstaat. Ook worden vaak 'inlays' (onderleggers), in slagersvaktaal 'luiers', gebruikt om uittredend vocht op te vangen. De bakjes worden afgedekt met een kunststof folie.
Colorpaper
Papier (groen, bruin of wit) dat door de slager of de voorverpakker tussen het gesneden vlees en onder hamburgers en dergelijke wordt gelegd om verkleuring tegen te gaan. Het is verkrijgbaar in alle mogelijke vormen en maten en is behandeld met, door de nVWA, goedgekeurde stoffen als vitamine C om verkleuring van het vlees zoveel mogelijk tegen te gaan.
Maaltijdverpakking
Maaltijden kunnen op verschillende manieren verpakt worden. In twee- en drievaksverpakkingen waardoor de verschillende componenten van elkaar gescheiden blijven. Deze verpakkingen kunnen vaak in de magnetron. Kijk dat na op de verpakking. Prik wel gaatjes in de folie om de stoom die binnenin de verpakking ontstaat te laten ontsnappen. Ook kunnen stukken vlees of maaltijden in speciale ovenschalen van aluminium gepresenteerd worden. Deze mogen niet in de magnetron. Verwijder voor het gebruik in de oven altijd de transparante omverpakking.
Snackverpakking
Op bijgaande foto zie je een puntzakjes verpakking voor snacks en andere kleine lekkernijen. Het materiaal is geprepareerd dus je kunt er gedurende langere tijd in presenteren. De puntzakjes zijn eventueel te leveren inclusief de bijpassende plank voor de presentatie.
Gezien bij: Verscentrum Ter Brugge in Borne
Catermateriaal
Het materiaal om de lekkernijen van een slager aan jouw te presenteren bestaat uit tientallen verschillende schalen, schotels en amuse-materiaal van aluminium en kunststof. Teveel om hier op te noemen. Dan hebben we het nog niet eens over de glazen schalen, houten planken en spiegels die op de grote koude en warme buffetten worden gebruikt. De meeste wegwerp catermaterialen kunnen meermaals gebruikt worden wanneer ze goed zijn afgewassen. Veel van de schalen en schotels worden door de slager uitgeleend. Al of niet tegen een kleine vergoeding.
Prikkers
De gewone houten stokjes waaraan het vlees voor de saté of de shaslick wordt geregen worden steeds vaker vervangen door dunne reepjes bamboe. Dat is milieuvriendelijker omdat er geen bomen voor gekapt hoeven te worden. Let daarbij wel op. De goedkopere soorten kunnen splinters achterlaten die in het vlees blijven zitten. Verder zijn er tientallen vormen van prikkers en andere versieringen die het snacken tot een feestelijke gebeurtenis maken.
Geschenkdozen
De slager verpakt zijn luxe schotels graag in geschenkdozen met zijn eigen opdruk. Ze hebben een venster waardoor je de inhoud goed kunt zien. Een mooie geschenkdoos is alleen voor het vervoer naar huis. Daar moet de schotel meteen in de koeling. Een geschenkdoos is namelijk geen koelbox.
Rolladedoos
Naast de dozen voor schotels maakt de slager veelvuldig gebruik van geschenkdozen voor de echte handgeknoopte rollades. Daardoor wordt dat smakelijke cadeau nog aantrekkelijker gepresenteerd.