Scotch broth

Ingrediënten

  • 2 kg Lamsvlees, nek met been of schenkel, zonder vet
  • 5 liter Water of bouillon
  • 10 gram Witte peper
  • 20 gram Keukenzout
  • 400 gram Winterwortelen, in heel kleine blokjes gesneden
  • 800 gram Koolrapen, in heel kleine blokjes gesneden
  • 100 gram Gesnipperde uien
  • 600 gram Preien, in ringen gesneden
  • 150 gram Parelgort
  • 50 gram Verse fijngehakte peterselie Tip: natuurlijk kunnen ook andere seizoensgroenten worden gebruikt.
  • 2 kg Lamsvlees, nek met been of schenkel, zonder vet,
  • 5 liter Water of bouillon,
  • 10 gram Witte peper,
  • 20 gram Keukenzout,
  • 400 gram Winterwortelen, in heel kleine blokjes gesneden,
  • 800 gram Koolrapen, in heel kleine blokjes gesneden,
  • 100 gram Gesnipperde uien,
  • 600 gram Preien, in ringen gesneden,
  • 150 gram Parelgort,
  • 50 gram Verse fijngehakte peterselie Tip: natuurlijk kunnen ook andere seizoensgroenten worden gebruikt.

Benodigheden

  • Ronde plastic bekers. Deze bekers zijn uitermate geschikt voor het afvullen van de diverse soepen.

Bereiding

  • Schil de groenten en snij ze in blokjes zoals hierboven beschreven. Weeg daarna alle ingrediënten nauwkeurig af en zet ze gereed.

  • 1) Doe het vlees in een grote pan met het water (of bouillon), het zout en de peper. Aan de kook brengen en afgedekt 1 uur laten sudderen, de soep regelmatig afschuimen. 2) Voeg wortel, koolraap, ui, prei en parelgort toe, laat de soep afgedekt nog eens 1 - 1 ½ uur sudderen, tot de groenten en de parelgort gaar zijn. Haal het vlees van de botten  snijd het vlees klein en doe het vlees weer in de pan. De soep even afkoelen en in de koelcel zetten. Verwijder vlak voor het afvullen het gestolde vet. Verwarmen tot aan de kook en de peterselie erdoor roeren.

  • Het afvullen van de soep in plastic bekers moet bij een zo hoog  mogelijke temperatuur plaatsvinden, dus niet koelen vóór het afvullen. De bekers ter voorkoming van nabesmetting, vervolgens direct voorzien van deksels. Om afkoeling van de soep te bevorderen, de bekers zodanig naast elkaar plaatsen,  dat er voldoende luchtcirculatie mogelijk is. Na gedeeltelijke afkoeling van de inhoud, tot ca 50°C, de kant en klare soep in de koeling of diepvries plaatsen. 

  • De bewaartijd van de kant en klare  maaltijdsoepen is afhankelijk van een aantal factoren- De gebruikte grondstoffen;- De toegepaste verhitting;- De zorg waarmee het afvullen en afkoelen van de maaltijdsoepen zijn geschied;- De hygiëne die in acht is genomen; Uiteraard kunnen maaltijdsoepen onder koeling vers verkocht worden, maar omdat de maaltijdsoep niet lang vers houdbaar is blijft, verdient de verkoop van diepgevroren maaltijdsoep sterk de voorkeur. Bij verkoop van maaltijdsoepen via een warmhoudmeubel, bijvoorbeeld een hotpot of au-bian-marie, moet de maaltijdsoep bij een temperatuur van meer dan 60°C worden bewaard. Als u de maaltijdsoepen heet in de eindverpakking zijn afgevuld (zie afvullen), kan men de maaltijdsoep onder de volgende condities bewaren.

  • Het verkopen van de maaltijdsoep:- Direct volgend op de bereiding, onder koeling bij een temperatuur van + 2°C, waarbij de maaltijdsoepen zijn verpakt in afgesloten plastic bekers: 4 dagen;- Uit de dieptekoeling, bij een temperatuur van -3°C: 8 dagen;- Uit de diepvries, bij een temperatuur van tenminste - 20°C: 3 maanden

Terug naar boven