Groene vissoep met gebakken wijting

Ingrediënten

  • Voor 4 personen
  • 75 gr zachte gezouten boter
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 4 kleine wijtingen, gefileerd, kop en graten bewaard
  • 4 sjalotten, gehalveerd
  • Scheut pastis of andere anijslikeur (slijter)
  • 1 bosje dragon
  • 1 venkel
  • 2 middelgrote, vastkokende aardappels
  • 1 courgette
  • Extra vergine olijfolie
  • Voor 4 personen,
  • 75 gr zachte gezouten boter,
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden,
  • 4 kleine wijtingen, gefileerd, kop en graten bewaard,
  • 4 sjalotten, gehalveerd,
  • Scheut pastis of andere anijslikeur (slijter),
  • 1 bosje dragon,
  • 1 venkel,
  • 2 middelgrote, vastkokende aardappels,
  • 1 courgette,
  • Extra vergine olijfolie

Bereiding

  • Meng de zoute boter met de knoflook. Doe 1 el zoute boter in een soeppan. Voeg de wijtingkoppen en -graten en de gehalveerde sjalotten toe en bak 2-3 min. zachtjes. Blus af met een flinke scheut pastis. Voeg 2 takjes dragon en ruim 1 liter water toe, zodat alles onderstaat en laat dit 20 min. op laag vuur trekken. Schuim eventueel af. Schenk de bouillon door een zeef en doe terug in de pan. Het gezeefde afval gebruik je niet meer. Snijd de venkelknol en aardappel in dunne, lange stukken. Gaar ze 14-16 min. in de bouillon. Snijd de courgette ook in dunne lange parten. Voeg toe aan de bouillon en kook ze beetgaar in 2-3 min. Snijd elke wijtingfilet in 3-4 stukken.

  • Ris de rest van het dragonblad van de takjes. Verhit intussen de rest van de zoute knoflookboter in een koekenpan, voeg twee derde van de dragon toe en bak de stukken wijtingfilet krap 1 min. aan elke kant. Verdeel de soep over 4 diepe borden of kommen, leg in elke kom 3-4 stukken wijting en verdeel de knoflookboter met dragon uit de pan over de borden. Bestrooi met de rest van de dragon en druppel nog wat olijfolie erover.

  • Bereiden ± 45 min./ bouillon trekken ±20 min.

Terug naar boven