Poolse heldere bietensoep

Ingrediënten

  • 2 liter groentebouillon (van bouillonblokjes of gemaakt van soepgroenten)
  • 500 gr rode bieten, rauw
  • 1 teentje knoflook
  • 1 laurierblad
  • 4 pimentkorrels
  • 4 zwarte peperkorrels
  • 1 gr suiker
  • Sap van 1 citroen
  • Zout naar smaak
  • 2 liter groentebouillon (van bouillonblokjes of gemaakt van soepgroenten),
  • 500 gr rode bieten, rauw,
  • 1 teentje knoflook,
  • 1 laurierblad,
  • 4 pimentkorrels,
  • 4 zwarte peperkorrels,
  • 1 gr suiker,
  • Sap van 1 citroen,
  • Zout naar smaak

Bereiding

  • Een typisch kerstavond gerecht is Barszcz met kleine deegtasjes gevuld met droge (bos)paddenstoelen (uszka). Op de kerstavond wordt namelijk traditioneel licht gegeten.

  • Bieten goed wassen en in de schil koken. Als ze zacht zijn (ca. 20 minuten later), schil verwijderen en raspen. Driekwart geraspte bieten toevoegen aan de bouillon samen met laurierblad, peperkorrels en pimentkorrels, ca. 20 minuten zachtjes laten koken. De soep voor een tijdje (1 à 2 uur) opzij zetten en heel klein vuur laten trekken, zodat de specerijen goed intrekken. Daarna opwarmen en het restant geraspte bieten er aan toevoegen (voor de kleur). Naar smaak kruiden met suiker, zout en citroensap. De soep moet een beetje zoet smaken.

  • barszcz wordt geserveerd in een mok als toevoeging bij de maaltijd of wordt verrijkt met de vulling van: grote witte bonen (het liefst zelf gekookte en niet uit blik want dan is de vulling lekker stevig), kleine macaroni of hard gekookte eieren etc.

Terug naar boven