Cock -a- Leekie

Ingrediënten

  • 2 Soepkippen, in stukken gesneden, en zoveel mogelijk vet en vel verwijderen
  • 4,2 liter Water
  • 1,2 kg Prei, in ringen gesneden
  • 200 gram Pruimedanten, zonder pit (zijn gedroogde pruimen met een pittige smaak uit Frankrijk)
  • 60 gram Rijst
  • 10 gram Witte peper
  • 20 gram Keukenzout
  • 2 Soepkippen, in stukken gesneden, en zoveel mogelijk vet en vel verwijderen,
  • 4,2 liter Water,
  • 1,2 kg Prei, in ringen gesneden,
  • 200 gram Pruimedanten, zonder pit (zijn gedroogde pruimen met een pittige smaak uit Frankrijk),
  • 60 gram Rijst,
  • 10 gram Witte peper,
  • 20 gram Keukenzout

Benodigheden

  • Ronde plastic bekers. Deze bekers zijn uitermate geschikt voor het afvullen van de diverse soepen.

Bereiding

  • Schil de groenten en snijd ze in ringen zoals hierboven beschreven. Weeg daarna alle ingrediënten nauwkeurig af en zet ze gereed.

  • Leg de stukken kip in een groet pan met het water. Breng het water aan de kook en schuim het regelmatig af.

  • Voeg prei, pruimedanten, rijst de peper en het zout toe. Laat alles afgedekt 2 - 21/2 uur sudderen tot de kip gaar en de soep goed op smaak is. Breng de soep eventueel verder op smaak met extra peper en zout.

  • Laat de soep iets afkoelen en verwijder de kip en botten. Snijd het vlees fijn en doe het terug in de pan. Zet de soep, liefst 24 uur, in de koelcel. Schep het vet eraf (dit is belangrijk omdat de soep anders veel te vet wordt). Verwijder vlak voor het afvullen het gestolde vet. Verwarmen tot aan de kook .Het afvullen van de soep in plastic bekers moet bij een zo hoog  mogelijke temperatuur plaatsvinden, dus niet koelen vóór het afvullen. De bekers ter voorkoming van nabesmetting, vervolgens direct voorzien van deksels. Om afkoeling van de soep te bevorderen, de bekers zodanig naast elkaar plaatsen,  dat er voldoende luchtcirculatie mogelijk is. Na gedeeltelijke afkoeling van de inhoud, tot ca 50°C, de kant en klare soep in de koeling of diepvries plaatsen. De bewaartijd van de kant en klare  maaltijdsoepen is afhankelijk van een aantal factoren

  • De gebruikte grondstoffen; De toegepaste verhitting; De zorg waarmee het afvullen en afkoelen van de maaltijdsoepen zijn geschied;

  • De hygiëne die in acht is genomen; Uiteraard kunnen maaltijdsoepen onder koeling vers verkocht worden, maar omdat de maaltijdsoep niet lang vers houdbaar is blijft, verdient de verkoop van diepgevroren maaltijdsoep sterk de voorkeur. Bij verkoop van maaltijdsoepen via een warmhoudmeubel, bijvoorbeeld een hotpot of au-bian-marie, moet de maaltijdsoep bij een temperatuur van meer dan 60°C worden bewaard. Als u de maaltijdsoepen heet in de eindverpakking zijn afgevuld(zie afvullen), kan men de maaltijdsoep onder de volgende condities bewaren.

  • Het verkopen van de maaltijdsoep: Direct volgend op de bereiding, onder koeling bij een temperatuur van + 2°C, waarbij de maaltijdsoepen zijn verpakt in afgesloten plastic bekers: 4 dagen; Uit de dieptekoeling, bij een temperatuur van -3°C: 8 dagen; Uit de diepvries, bij een temperatuur van tenminste - 20°C: 3 maanden. De in deze wet genoemde voorschriften betreffende de aanduidingen(declaratie)op de voorverpakte, al dan niet hermetisch afgesloten maaltijdsoepen, zijn veelomvattend. 

Terug naar boven