Pompoensoep

Ingrediënten

  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 uien
  • 1 teen knoflook
  • 1 kleine pompoen
  • 1 flinke winterwortel
  • 5 el zoete sherry
  • 3 eetlepels azijn
  • Flinke scheut sinaasappelsap
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 kruidenbuiltje voor kippensoep
  • 1,5 liter kippenbouillon
  • 1 zure appel (Goudrenet)
  • 2 theelepels kerriepoeder
  • 0,25 liter crème fraîche
  • 4 eetlepels fijngehakte verse tuinkruiden (bieslook, selderij, peterselie)
  • Zout, peper uit de molen
  • 4 eetlepels olijfolie,
  • 2 uien,
  • 1 teen knoflook,
  • 1 kleine pompoen,
  • 1 flinke winterwortel,
  • 5 el zoete sherry,
  • 3 eetlepels azijn,
  • Flinke scheut sinaasappelsap,
  • 1 eetlepel suiker,
  • 1 kruidenbuiltje voor kippensoep,
  • 1,5 liter kippenbouillon,
  • 1 zure appel (Goudrenet),
  • 2 theelepels kerriepoeder,
  • 0,25 liter crème fraîche,
  • 4 eetlepels fijngehakte verse tuinkruiden (bieslook, selderij, peterselie),
  • Zout, peper uit de molen

Bereiding

  • Snijd de pompoen in platte schijven. Verwijder de pitten, draden en schil. Snijd het vruchtvlees in blokjes. (Feestelijk: snijd het deksel van de pompoen, verwijder zaden en draden en hol de pompoen uit. Dien de soep op in een uitgeholde pompoen).

  • Fruit de ui in een grote soeppan in olijfolie. Knijp een flinke teen knoflook erboven uit. Vervolgens de pompoenstukken, en ten slotte de wortel meebakken. Schenk de hete bouillon over de groenten. Voeg, als de soep weer aan de kook is, de sherry, sinaasappelsap, azijn, kerriepoeder, peper uit de molen, het kruidenbuiltje en een snufje zout toe. Laat alles een half uur tot een uur zachtjes op een laag vuur pruttelen tot de pompoen en wortel gaar zijn. Pureer de soep met een staafmixer. Voeg als laatste de appel in stukjes toe en roer de crème fraîche erdoor. Strooi als de soep is opgediend de fijngehakte verse tuinkruiden erover. Lekker met bruine broodjes uit de oven en kruidenboter.

  • Pompoensoep wordt net even anders door bijvoorbeeld gebakken spekjes en aardappel toe te voegen, of blokjes knolselderij en ringetjes prei, of in plaats van wortel een venkelknol en 1 tl venkelzaad mee te koken. 

Terug naar boven