Gentse waterzooi van hoevekip

Ingrediënten

  • 4 hoeve-braadkippen van ongeveer 1 kg per stuk.
  • 800 gram Bleekselderij, julienne vorm gesneden(= luciferdunne reepjes)
  • 800 gram Wit van prei, tot en met het licht groene deel gebruiken, julienne vorm snijden
  • 800 gram Winter wortel, julienne vorm gesneden
  • 75 gram Ui, julienne vorm gesneden
  • 10 gram Witte peper
  • 40 gram Keukenzout
  • 4 Laurierblaadjes
  • 1 Takje verse tijm
  • 5 Peterseliewortels
  • 2 dl Koksroom
  • 4 Eierdooiers * Zo nodig de saus binden met blanke roux (is een Knorr ,droge stof);
  • De volgende dosering geldt als richtlijn; voor 1 liter saus; 90 gram. Of pas de dosering naar eigen inzicht aan, in functie van de gewenste structuur en de gebruikte vloeistof
  • Tip: Gentse waterzooi is dikker als een roomsoep
  • Peterselie toefjes. Klein beetje geblancheerde groenten bewaren
  • 4 hoeve-braadkippen van ongeveer 1 kg per stuk.,
  • 800 gram Bleekselderij, julienne vorm gesneden(= luciferdunne reepjes),
  • 800 gram Wit van prei, tot en met het licht groene deel gebruiken, julienne vorm snijden,
  • 800 gram Winter wortel, julienne vorm gesneden,
  • 75 gram Ui, julienne vorm gesneden,
  • 10 gram Witte peper,
  • 40 gram Keukenzout,
  • 4 Laurierblaadjes,
  • 1 Takje verse tijm,
  • 5 Peterseliewortels,
  • 2 dl Koksroom,
  • 4 Eierdooiers * Zo nodig de saus binden met blanke roux (is een Knorr ,droge stof);,
  • De volgende dosering geldt als richtlijn; voor 1 liter saus; 90 gram. Of pas de dosering naar eigen inzicht aan, in functie van de gewenste structuur en de gebruikte vloeistof,
  • Tip: Gentse waterzooi is dikker als een roomsoep,
  • Peterselie toefjes. Klein beetje geblancheerde groenten bewaren

Bereiding

  • Maak de groenten schoon en snijd ze julienne. Weeg daarna alle ingrediënten nauwkeurig af en zet ze gereed. De groenten in een grote pan water aan de kook brengen en hierin de groenten één voor één blancheren (aan de kook brengen en direct door een zeef gieten) het zelfde water opnieuw gebruiken voor alle andere groenten. De groentebouillon bewaren om de kippen in te garen.

  • De kippen in een ruime pan leggen met de kruiden laurierblaadjes, tijmtakje en peterseliewortel, bevochtigen met de groentebouillon (waar de groenten in geblancheerd zijn); eventueel aanvullen met water; de kippen moeten net onder de vochtspiegel staan. Op matig vuur de kippen gaar koken. Als de kippen gaar zijn, uit de bouillon en de bouillon zeven en ontvetten laten inkoken tot ongeveer 3 liter. Vervolgens binden met Blanke roux  tot roomsoep dikte. Koksroom en eidooier elkaar mengen en het mengsel door de soep roeren. Flink roeren, anders gaat het ei stollen, om de soep te verfijnen.Nu de peper en het zout toevoegen. De geblancheerde groenten toevoegen en licht door de soep mengen. Tip; houd een klein gedeelte van de geblancheerde groenten over voor later te garneren.  De kippen ontdoen van vel en in grote stukken verdelen als ze lauw warm zijn. Tip; als men de kippen uit de bouillon haalt direct afdekken met folie zodat er geen uitdroging ontstaat. De soep zowel de stukken kip in de koelcel geheel laten doorkoelen.

  • Presenteer deze Gentse waterzooi van hoevekip samen in een schaal in de toonbank. Zorg voor schone randen en schone uitscheplepels/ tangen bij is. Presenteer daarnaast ook in oven  -of magnetronbakjes met 1 vakjes  eerst een of twee stukken kip in het bakje gieten en de soep over de kip verdelen dat hij geheel onder staat, afgarneren met een toefje geblancheerde groente en een toefje peterselie. Tip; bij deze soep worden gekookte aardappelen geserveerd, deze kunnen apart in een oven -of magnetronbakje extra er bij verkocht worden. Als men de aardappelen snijd tot Château - aardappelen (denk aan een tonnetje snijden) ( Pommes Château) en deze gekookt verkoopt is het geheel nog veel mooier.

  • Het bakje in oven of magnetron plaatsen en bereiden volgens de gebruiksaanwijzing van de apparatuur.(Magnetron 700 W): folie inprikken, daarna verwarmen.- Au Bain Marie: verwarmen met gesloten folie, niet koken.- Oven: voorverwarmen op 180°C, in bakje, pannetje of ovenschotel 25 minuten verwarmen.Het gerecht moet wel door en door verhit worden.

Terug naar boven