Belgische waterzooi van kip

Ingrediënten

  • 1 braadkip van 1,5 kg
  • Bouquet garni (4 steeltjes peterselie, 2 takjes tijm, 1 takje rozemarijn, 2 takjes marjolein, 1 ui, 2 laurierblaadjes, 1 wortel, 3 kruidnagels en 4 peperkorrels)
  • 6 stuks prei (alleen het witte gedeelte)
  • 6 wortelen
  • 6 takjes selderij
  • 10 gram boter
  • 2 liter kippenbouillon
  • 60 gram boter
  • 90 gram bloem
  • 3 dl slagroom
  • Peper en zout
  • 1 braadkip van 1,5 kg,
  • Bouquet garni (4 steeltjes peterselie, 2 takjes tijm, 1 takje rozemarijn, 2 takjes marjolein, 1 ui, 2 laurierblaadjes, 1 wortel, 3 kruidnagels en 4 peperkorrels),
  • 6 stuks prei (alleen het witte gedeelte),
  • 6 wortelen,
  • 6 takjes selderij,
  • 10 gram boter,
  • 2 liter kippenbouillon,
  • 60 gram boter,
  • 90 gram bloem,
  • 3 dl slagroom,
  • Peper en zout

Bereiding

  • Maak eerst de Bouquet garni: ui schillen en insnijden en daarin de laurierblaadjes, de kruidnagels en peperkorrels steken, dan de ui met overige kruiden en het geraspte worteltje met sterk touw samenbinden.

  • Kip opzetten in koud water, aan de kook brengen en afschuimen. Bouquet garni toevoegen en gedurende ± 40 minuten laten koken. De kip uit het kooknat nemen en laten afkoelen. Daarna vel en beenderen verwijderen en de kip in stukken snijden.

  • De groenten schoonmaken en wassen en daarna juliënne snijden (lange, zeer dunne reepjes:  1 á 2 mm ,dik 3 á 4 cm lang). Boter smelten. Wortel en selderij aanstoven, wat later de prei toevoegen (prei heeft minder kooktijd nodig).Bevochtigen met een weinig kippenfond (het vocht waarin de braadkip is gegaard). Het geheel gaar laten worden, de groenten moeten echter nog knapperig zijn.

  • In een steelpan met dikke bodem de boter smelten, bloem toevoegen en de bloem gaar laten worden. Dan aanlengen met kippenbouillon en laten doorkoken tot er een mooie roux verkregen is, die niet te dik is. Op smaak brengen met peper en zout, en afwerken met de slagroom (de saus mag nu niet meer koken). De saus bij het mengsel van groentegarnituur voegen en alles goed onder elkaar roeren.

  • Peterselie wassen en fijnhakken. De stukken kip met de saus vermengen. Dan licht bestrooien met peterselie. De waterzooi van kip in de koelcel geheel laten doorkoelen.

  • Presenteer deze Belgische waterzooi van kip  in een schaal in de toonbank. Zorg voor schone randen en schone uitscheplepel bij is. Presenteer ook in oven en/of magnetron bakjes met 2 vakjes. Vul het grootse vakje met de Belgische waterzooi van kip (200 gram kip en saus in totaal). In het kleinste vakje 5 á 6 gekookte krielaardappelen. Eventueel met juliënne gesneden wit van prei en wortel.

  • Het bakje in oven of magnetron plaatsen en bereiden volgens de gebruiksaanwijzing van de apparatuur.(Magnetron 700 W): folie inprikken, daarna verwarmen. Au Bain Marie: verwarmen met gesloten folie, niet koken. Oven: voorverwarmen op 180°C, in bakje, pannetje of ovenschotel 25 minuten verwarmen. Het gerecht moet wel door en door verhit worden.

Terug naar boven