Goulashsoep

Ingrediënten

  • 120 gram Gerookte bacon, in kleine dobbelsteentjes gesneden
  • 200 gram Uien, gesnipperd
  • 4 teentjes Knoflook, geprest
  • 18 gram Paprikapoeder
  • 5 gram Zwarte peper
  • 10 gram Keukenzout
  • 2 kg Magere winkelklare rundvlees, in blokjes
  • 200 gram Verse tomaten, ontveld en fijngehakt
  • 100 gram Tomatenpuree
  • 4 liter Runderbouillon
  • 900 gram Aardappelen, in blokjes gesneden
  • 150 gram Boter
  • 120 gram Gerookte bacon, in kleine dobbelsteentjes gesneden,
  • 200 gram Uien, gesnipperd,
  • 4 teentjes Knoflook, geprest,
  • 18 gram Paprikapoeder,
  • 5 gram Zwarte peper,
  • 10 gram Keukenzout,
  • 2 kg Magere winkelklare rundvlees, in blokjes,
  • 200 gram Verse tomaten, ontveld en fijngehakt,
  • 100 gram Tomatenpuree,
  • 4 liter Runderbouillon,
  • 900 gram Aardappelen, in blokjes gesneden,
  • 150 gram Boter

Benodigheden

  • Ronde plastic bekers. Deze beker zijn uitermate geschikt voor het afvullen van de diverse soepen.

Bereiding

  • Maak de groenten en snijd  zoals hierboven beschreven. Weeg daarna alle ingrediënten nauwkeurig af en zet ze gereed.

  • Verhit de boter en een grote pan, voeg de bacon, ui en knoflook toe en bak tot de ui zacht en het spek knapperig is.

  • Voeg paprika, zout en vlees toe. Bak alles al roerende 2 - 3 minuten. Voeg tomaat, tomatenpuree en bouillon toe. Laat alles afgedekt 1 tot 1 ½ uur sudderen tot het vlees gaar is.

  • Voeg de aardappelen toe en kook de soep nog eens 20 minuten, totdat de aardappelen gaar zijn, Eventueel nog verder op smaak brengen met peper en zout. Zet de soep, liefst 24 uur, in de koelcel. Schep het vet eraf (dit is belangrijk omdat de soep anders veel te vet wordt). Verwijder vlak voor het afvullen het gestolde vet. Verwarmen tot aan de kook .Het afvullen van de soep in plastic bekers moet bij een zo hoog  mogelijke temperatuur plaatsvinden, dus niet koelen vóór het afvullen. De bekers ter voorkoming van nabesmetting, vervolgens direct voorzien van deksels. Om afkoeling van de soep te bevorderen, de bekers zodanig naast elkaar plaatsen,  dat er voldoende luchtcirculatie mogelijk is. Na gedeeltelijke afkoeling van de inhoud, tot ca 50°C, de kant en klare soep in de koeling of diepvries plaatsen. De bewaartijd van de kant en klare  maaltijdsoepen is afhankelijk van een aantal factoren

  • De gebruikte grondstoffen; De toegepaste verhitting; De zorg waarmee het afvullen en afkoelen van de maaltijdsoepen zijn geschied;

  • De hygiëne die in acht is genomen; Uiteraard kunnen maaltijdsoepen onder koeling vers verkocht worden, maar omdat de maaltijdsoep niet lang vers houdbaar is blijft, verdient de verkoop van diepgevroren maaltijdsoep sterk de voorkeur. Bij verkoop van maaltijdsoepen via een warmhoudmeubel, bijvoorbeeld een hotpot of au-bian-marie, moet de maaltijdsoep bij een temperatuur van meer dan 60°C worden bewaard. Als u de maaltijdsoepen heet in de eindverpakking zijn afgevuld (zie afvullen), kan men de maaltijdsoep onder de volgende condities bewaren.

  • Het verkopen van de maaltijdsoep: Direct volgend op de bereiding, onder koeling bij een temperatuur van + 2°C, waarbij de maaltijdsoepen zijn verpakt in afgesloten plastic bekers: 4 dagen; Uit de dieptekoeling, bij een temperatuur van -3°C: 8 dagen; Uit de diepvries, bij een temperatuur van tenminste - 20°C: 3 maanden. De in deze wet genoemde voorschriften betreffende de aanduidingen(declaratie) op de voorverpakte, al dan niet hermetisch afgesloten maaltijdsoepen, zijn veelomvattend. 

Terug naar boven