Boerengroentesoep

Ingrediënten

  • 1,2 kg Runderschenkel
  • 1 kg Rundersoepvlees, in blokjes
  • 5 liter Water
  • 4 Laurierblaadjes
  • 10 Hele zwarte peperkorrels
  • 100 gram Gesnipperde uien
  • 150 gram Parelgort
  • 800 gram Winterwortelen, heel kleine blokjes
  • 200 gram Selderijstengels, heel kleine schijfjes
  • 800 gram Aardappelen, geschild, in blokjes
  • 800 gram Koolrapen, geschild, in blokjes
  • 300 gram Tomaten, ontveld en in kleine blokjes
  • 300 gram Doperwten, uit diepvries
  • 2 Kleine blikjes maïskorrels
  • 100 ml Olie
  • 1,2 kg Runderschenkel,
  • 1 kg Rundersoepvlees, in blokjes,
  • 5 liter Water,
  • 4 Laurierblaadjes,
  • 10 Hele zwarte peperkorrels,
  • 100 gram Gesnipperde uien,
  • 150 gram Parelgort,
  • 800 gram Winterwortelen, heel kleine blokjes,
  • 200 gram Selderijstengels, heel kleine schijfjes,
  • 800 gram Aardappelen, geschild, in blokjes,
  • 800 gram Koolrapen, geschild, in blokjes,
  • 300 gram Tomaten, ontveld en in kleine blokjes,
  • 300 gram Doperwten, uit diepvries,
  • 2 Kleine blikjes maïskorrels,
  • 100 ml Olie

Benodigheden

  • Ronde plastic bekers, deze bekers zijn uitermate geschikt voor het afvullen van de diverse soepen.

Bereiding

  • Schil de groenten en snij ze in blokjes zoals hierboven beschreven. Weeg daarna alle ingrediënten nauwkeurig af en zet ze gereed.

  • Verhit olie in een grote soeppan, voeg schenkel en blokjes vlees toe en bak ze al roerend bruin. Voeg water, laurierblaadjes, peperkorrels en ui toe en laat alles afgedekt 2 uur op laag vuur sudderen.

  • Verwijder het bot; verwijder schuim en vet (met een grote potlepel). Voeg parelgort toe; laat alles afgedekt 40 minuten op laag vuur sudderen.

  • Voeg wortel, selderij, aardappel, koolraap en tomaat toe. Laat de soep afgedekt 35 minuten op laag vuur sudderen tot de groenten gaar zijn. Voeg de erwten en maïs toe en laat de soep sudderen tot alles gaar is. Het afvullen van de soep in plastic bekers moet bij een zo hoog  mogelijke temperatuur plaatsvinden, dus niet koelen vóór het afvullen. De bekers ter voorkoming van nabesmetting, vervolgens direct voorzien van deksels. Om afkoeling van de soep te bevorderen, de bekers zodanig naast elkaar plaatsen,  dat er voldoende luchtcirculatie mogelijk is. Na gedeeltelijke afkoeling van de inhoud, tot ca 50°C, de kant en klare soep in de koeling of diepvries plaatsen. De bewaartijd van de kant en klare  boerengroentesoep is afhankelijk van een aantal factoren

  • De gebruikte grondstoffen; De toegepaste verhitting; De zorg waarmee het afvullen en afkoelen van de boerengroentesoep zijn geschied;

  • De hygiëne die in acht is genomen; Uiteraard kan deze boerengroentesoep onder koeling vers verkocht worden, maar omdat de boerengroentesoep lang vers houdbaar is blijft, verdient de verkoop van diepgevroren sterk de voorkeur. Bij verkoop van boerengroentesoep via een warmhoudmeubel, bijvoorbeeld een hotpot of au-bian-marie, moet de boerengroentesoep bij een temperatuur van meer dan 60°C worden bewaard. Als u de boerengroentesoep heet in de eindverpakking zijn afgevuld(zie afvullen), kan men de boerengroentesoep onder de volgende condities bewaren. 

  • Het verkopen van de boerengroentesoep: Direct volgend op de bereiding, onder koeling bij een temperatuur van + 2°C, waarbij de boerengroentesoep zijn verpakt in afgesloten plastic bekers: 4 dagen; Uit de dieptekoeling, bij een temperatuur van -3°C: 8 dagen; Uit de diepvries, bij een temperatuur van tenminste - 20°C: 3 maanden. De in deze wet genoemde voorschriften betreffende de aanduidingen (declaratie) op de voorverpakte, al dan niet hermetisch afgesloten boerengroentesoep, zijn veelomvattend.

Terug naar boven