Laat jouw slager de ossenhaas even opbinden. Hij slaat dan de dunne punt onder het dikke deel en trekt ook een dun touwtje over de kop van de haas. Op die manier krijgt het stuk een mooi en gelijkmatig te braden model. Als je de ossenhaas uit 1 stuk in de oven gaart dan worden de sappen beter bewaard en de smaken verdelen zich beter.
Laat het vlees afgedekt eerst op kamertemperatuur komen anders blijft na het braden het hart te koud. Braad het stuk eerst even aan op het vuur, de BBQ of op de grill. Zorg dat het vlees rondom een mooi bruine korst krijgt. Smeer het in met een beetje zeezout en niet teveel zwarte peper, want het vlees heeft van zichzelf al voldoende smaak. Vervolgens laat je het vlees garen in de oven op 160°C. Je hebt ongeveer 40 minuten per kilo nodig. Gebruik een kerntemperatuurmeter om het vlees goed in de gaten te kunnen houden. De ossenhaas is perfect als de kern een temperatuur heeft van 45°C. Laat de ossenhaas hierna nog 10 minuten nagaren terwijl hij ingepakt is in aluminiumfolie. Dan stijgt de temperatuur nog tot ongeveer 50°C. Snijd de ossenhaas daarna in mooie plakken en serveer direct.
Lekkere wijn erbij: Cabernet Sauvignon, Merlot, Rhône Blends, Zinfandel, Meritage, Norton or Cynthiana, Syrah, Brut Sparkling Wine, Pomerol.