23-oktober-2023 |
Wakker Dier pleit voor bewuste keuze in zuivel

Wakker Dier pleit voor bewuste keuze in zuivel

Vanaf 18 oktober vestigt Wakker Dier met radiospotjes en printadvertenties de aandacht op het welzijn van melkkoeien. Ze benadrukken dat ruim 90% van de melk in supermarkten niet beschikt over een erkend dierenwelzijnskeurmerk. Dit roept vragen op over de omstandigheden waaronder deze koeien leven. Anne Hilhorst, woordvoerder van de organisatie, stelt: “Het is belangrijk om bewust te zijn van de herkomst van onze melk.”

Wakker Dier: “De gemiddelde Nederlandse koe produceert jaarlijks meer dan negenduizend liter melk, wat veel van haar vraagt. Toch brengt ze zo'n 85% van haar tijd door in de stal. Helaas zijn niet alle stallen optimaal ingericht. Een goede ligplek is essentieel voor de gezondheid van een koe, die idealiter tot wel vijftien uur per dag ligt.”

De roep om verandering groeit

Supermarkten spelen een cruciale rol, waarbij de focus moet liggen op duurzaamheid en welzijn boven winst. Hilhorst merkt op: “Het welzijn van de melkkoe verdient onze aandacht.”

Biologisch

Er zijn al supermarkten die positieve stappen zetten. PLUS heeft bijvoorbeeld hun standaard verse huismerkmelk en -yoghurt vervangen door Nederlands biologische producten. Ook Odin en Ekoplaza leggen de nadruk op biologische zuivel.

Wakker Dier zet zich in voor een beter leven voor melkkoeien. Ze willen dat alle melkproducten in de supermarkt voldoen aan ten minste één ster van het Beter Leven Keurmerk of Nederlands biologisch zijn. Momenteel voldoet minder dan 10% van de zuivelproducten in supermarkten aan deze normen. Het doel is bewustwording creëren en samen streven naar een betere toekomst voor de melkkoe.

Wakkerdier.nl

Beeld: Syda Productions/Shutterstock.com

Terug naar boven