17-augustus-2023 |
Voedsel­ar­moede in Nederland neemt toe

Voedsel­ar­moede in Nederland neemt toe

Energieleveranciers en financiële experts waarschuwen dat circa 165.000 gezinnen mogelijk in geldnood komen. Dit komt door het stopzetten van ondersteunende maatregelen voor diegenen die moeite hebben hun energierekening te voldoen. De overheidsmaatregel die eerder werd ingevoerd om buitensporig hoge rekeningen te temperen, loopt aan het eind van het jaar af, aldus het Rode Kruis.

Hoewel de verwarming momenteel wellicht uit staat, zullen de temperaturen spoedig dalen en de energiebehoefte stijgen. Het Rode Kruis uit zijn zorgen voor de aankomende periode. Veel Nederlanders kunnen dan aan het eind van de maand hun rekeningen niet betalen. Voor veel gezinnen is voeding al een grote zorg. Een toenemend aantal huishoudens heeft niet genoeg budget voor gezonde maaltijden. Met de verwachte hoge gasprijzen deze winter wordt de situatie voor velen nog nijpender.

Vorig jaar constateerde het Rode Kruis een significante toename in aanvragen voor voedselondersteuning. De prijzen voor voedsel blijven stijgen, met deze maand een toename van meer dan 11% volgens CBS-statistieken. Gezond eten dreigt een luxe te worden. Door het beëindigen van overheidssteun riskeert de situatie voor veel mensen te verslechteren.

Het Rode Kruis zet zich in daar waar de behoefte groot is. Maandelijks distribueert de organisatie ongeveer 32.000 boodschappenkaarten en 5.000 ontbijtpakketten via lokale partners. Samenwerkingen met het Jeugd Educatiefonds en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap hebben gezorgd voor schoolmaaltijden en extra ondersteuning voor ouders, wat in totaal 11.7837 scholieren ten goede komt. Het feit dat voedselhulp nodig is in een welvarend land als Nederland blijft verbijsterend.

Nationalezorggids.nl

Terug naar boven