11-juli-2023 |
Vlees vs. Vega: een strijd tussen traditie en verande­ring

Vlees vs. Vega: een strijd tussen traditie en verande­ring

Een pilot van supermarktketen Lidl, waarbij vleesvervangers naast hun vleesvarianten in het schap worden geplaatst, heeft een golf van reacties teweeggebracht onder consumenten. Terwijl sommige klanten verheugd zijn over de mogelijkheid om vegetarische alternatieven te ontdekken, zijn anderen boos en beschouwen ze de proef als een poging om hen te beïnvloeden en de keuzevrijheid te beperken. Onderzoekers van de WUR reageren op de commotie.

Na de aankondiging van de pilot ontstonden negatieve reacties. Critici beweren dat de supermarkt de consument misleidt door "verkeerde" producten te verkopen en hen te vertellen wat ze moeten eten. Monique van der Meer, een promovendus bij Marketing en Consumentengedrag, betrokken bij de pilot, vindt deze reacties voorbarig. Ze benadrukt dat de pilot net is begonnen en dat de resultaten pas na drie maanden kunnen worden geanalyseerd. Dan kan worden bepaald of consumenten eerder voor vegetarisch kiezen wanneer het direct naast vlees wordt aangeboden.

Yolie Michielsen, promovendus bij Consumptie en Gezonde Levensstijl, wijst erop dat vlees een emotioneel beladen onderwerp is. Ze legt uit dat andere keuzes in de supermarktinrichting meestal geen ophef veroorzaken. Keuzevrijheid speelt een belangrijke rol in de reacties, waarbij mensen het recht om zelf te kiezen als een essentieel goed beschouwen. Van der Meer benadrukt dat de pilot niet bedoeld is om klanten te misleiden. De verpakkingen van de vleesvervangers verschillen duidelijk van die van het vlees, waardoor verwarring wordt geminimaliseerd.

De onderzoekers benadrukken dat sommige consumenten bezorgd zijn dat vleesvervangers het vleesschap uiteindelijk zullen overnemen. Deze reacties komen voort uit een algemeen gevoel van verzet tegen veranderingen en mogelijke inmenging van elites in de keuzevrijheid van de consument. De onderzoekers benadrukken echter dat extreme reacties op sociale media slechts een klein deel van de bevolking vertegenwoordigen. Ze merken op dat flexitarisme steeds populairder wordt en dat er aanwijzingen zijn dat de meerderheid van de Nederlanders het verminderen van vleesconsumptie ondersteunt.

Resource-online.nl

Terug naar boven