13-december-2023 |
Minister Kuipers beantwoordt oproep voor Gentech-vrije keuzes

Minister Kuipers beantwoordt oproep voor Gentech-vrije keuzes

In een reactie op de petitie ‘Houd ons voedsel gentech vrij,’ heeft Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aangekondigd dat het kabinet streeft naar het behoud van keuzevrijheid voor consumenten, met name met betrekking tot voedingsmiddelen geproduceerd met genetisch gemodificeerde organismen (ggo's) en Nieuwe Genomische Technieken (NGTs). De petitie benadrukt het recht van consumenten om te kiezen voor producten zonder het gebruik van ggo's of NGTs.

Keuzevrijheid borgen door etikettering van NGTs en openbare database

Met betrekking tot de zorgen in de petitie over de keuzevrijheid van consumenten, vermeldt de minister dat het kabinet streeft naar transparante en objectieve informatievoorziening aan consumenten, maar benadrukt dat dit niet noodzakelijk hoeft te gebeuren via fysieke etikettering. In plaats daarvan wordt ingezet op een openbare database en voorlichting op EU-niveau om consumenten te informeren over NGTs en hun toepassingen.

NGTs niet toegestaan in de biologische sector

Uit de petitie blijkt dat er een wens is voor alternatieven voor diegenen die producten met NGTs willen vermijden. De biologische sector heeft aangegeven een wettelijk verbod te willen op gebruik van NGT-planten, hun producten en het uitgangsmateriaal in de biologische sector.

Het voorstel bevat een wettelijk verbod op NGTs in de biologische sector en er is een verplichting opgenomen voor de etikettering van het uitgangsmateriaal van categorie 1 NGT-planten, zodat het voor (biologische) telers duidelijk is waarmee ze werken. Categorie 2 NGT-planten en uitgangsmateriaal zullen onder de ggoregelgeving blijven vallen en zijn in die hoedanigheid uitgesloten van de biologische sector. Hiermee kan de biologische sector, conform eigen wensen, waarborgen dat hun producten zonder gebruik van NGTs zijn verkregen. 

Tot slot, verzekert Minister Kuipers dat het kabinet blijft streven naar transparantie en keuzevrijheid tijdens het raadstraject, en dat het rekening zal houden met de zorgen geuit in de petitie.

Lees de volledige tekst van de ‘reactie op petitie ‘Houd ons voedsel gentech vrij’

Terug naar boven