31-mei-2023 |
Catering­sector start met meten van voedselver­spilling

Catering­sector start met meten van voedselver­spilling

Nederlandse cateraars zijn gestart met het project 'Verspillingsvrije Catering' om de hoeveelheid voedselverspilling in bedrijfsrestaurants, zorginstellingen en schoolkantines te meten. Op 9 mei vond de online kick-off plaats, waar vertegenwoordigers van elf ondernemingen en twee brancheverenigingen bijeenkwamen.

Het project richt zich op het in kaart brengen van voedselverspilling volgens de bewezen target-measure-act-aanpak. Samen met Samen Tegen Voedselverspilling en Wageningen University & Research meten de cateraars de verspilde hoeveelheid voedsel om inzicht te krijgen in de oorzaken en locaties van verspilling. Het uiteindelijke doel is om een actieplan op te stellen, waarbij de cateringsector in samenwerking met diverse ketenpartijen voedselverspilling kan verminderen.

Veneca-project legt basis voor zelfmonitor

Het Veneca-project legt de basis voor zelfmonitoring. Veneca vertegenwoordigt negen Nederlandse cateringondernemingen, die al actief bezig zijn met monitoring en meettemplates. Dit zorgt voor een vliegende start van het nieuwe project. Voedselverspilling staat hoog op de agenda van de branche, die streeft naar een duurzaam aanbod in bedrijfscatering. De uitbreiding van deelnemende partijen vergroot de impact en biedt mogelijkheden tot kennisuitwisseling. Tijdens de online kick-off waren bijna alle Veneca-leden aanwezig, waaronder Albron, Appèl, Hutten, ISS Catering Services, Sodexo en Vitam. CIRfood, Food&I, Huuskes, Vermaat en branchevereniging VOCC sloten zich ook aan.

Benchmark bij voldoende deelname

Met dit project volgt de cateringsector het voorbeeld van andere sectoren, zoals supermarkten en aardappelverwerkende industrie, die met succes voedselverspilling hebben aangepakt door jaarlijkse metingen en collectieve interventies. Bij voldoende deelname kan er een sectorbenchmark worden ontwikkeld om gerichte interventies te stimuleren en de voortgang zichtbaar te maken.

Samentegenvoedselverspilling.nl

Terug naar boven