31-mei-2023 |
Houdbaarheid uitgeschepte sauzen en salades verlengd

Houdbaarheid uitgeschepte sauzen en salades verlengd

De houdbaarheid van geopende emmers salades en sauzen van industriële leveranciers is verlengd. KNS is van mening dat deze producten een langere houdbaarheid hebben dan zelfgeproduceerde varianten. De NVWA hanteerde een houdbaarheid van twee dagen bij maximaal 7°C of vier dagen bij 3°C. Dit veroorzaakte veel onrust in de branche. 

Inmiddels heeft de NVWA nu het standpunt van KNS overgenomen, wat resulteert in een beter werkbare situatie en tegemoetkomt aan de wensen van versspecialisten. KNS en de NVWA hebben naar de mogelijkheden gekeken om de houdbaarheid die op grootverpakkingen (bijvoorbeeld emmers) staat over te nemen op de consumentenverpakkingen, zonder dat de voedselveiligheid in het geding is. Industrieel geproduceerde salades, sauzen, dressings en oliën en andere producten in bulkverpakking zijn doorgaans sterk geconserveerd en lang houdbaar.

Houdbaarheid van leverancier overnemen

Vastgesteld is dat mits de koelketen geborgd blijft, en geen nabesmetting optreedt door omstandigheden en/of toevoegingen, dat de houdbaarheid van de leverancier kan worden overgenomen. Daarmee is er geen bezwaar als de houdbaarheidstermijn van de verpakking van de leverancier wordt overgenomen op de consumentenverpakking.

Wel gelden de volgende voorwaarden in verband met de voedselveiligheid:

  • De koelketen wordt niet onderbroken. De temperatuur komt niet boven de aangegeven temperatuur van de bewaar- en gebruiksvoorschriften van het product.
  • Er worden geen ingrediënten (ook geen garnering) aan het product toegevoegd. Door toevoegingen kan besmetting optreden, maar ook verandert de samenstelling waardoor bijvoorbeeld de pH en de concentratie conserveermiddelen verandert.
  • Hygiënische uitvoering van werkzaamheden na openen van de grootverpakking. Schone verpakkingen en materialen (zoals lepels) worden gebruikt.
  • De verlenging is niet van toepassing op producten die:
    • verpakt zijn onder beschermende atmosfeer (gas verpakken)
    • gevacumeerd verpakt zijn.
  • Houd de originele houdbaarheiddatum aantoonbaar. Dus gooi bulkverpakking niet weg.

Conclusie: Versspecialisten mogen bulkverpakkingen van industrieel geproduceerde levensmiddelen portioneren, verpakken en verkopen. Zolang de bewaartemperatuur niet verandert, mag de houdbaarheid die door de leverancier op de bulkverpakking is aangegeven, worden overgenomen.

Knsnet.nl

Terug naar boven