21-oktober-2017 | Door: Kiki Stender
De smaak van slow

De smaak van slow

Heerlijk, najaar! Zonnige najaarsdagen vragen erom naar buiten te gaan, het bos in: tamme joekels rapen, of eekhoorntjesbrood en oesterzwammen plukken (pas op voor de groene knolamiet!). Herfststormen buiten zorgen er weer voor dat we het binnen extra gezellig maken.

In het najaar draaien de smaakpapillen op volle toeren. Er is op vele fronten gestreden om de Beste en Lekkerste. Visspecialisten deden dat in de strijd om de Kibbeling Cup 2017, kaasmakers werkten toe naar de Holland Kaaskeuring, slagers wedijverden met elkaar om eerste plek in de wedstrijd om de Lekkerste Gehaktbal en die om de Beste Rookworst. Groentespecialisten verbeterden hun onderneming en zagen dat bekroond met één of meer Sterren.

Richting de culinaire decembermaand worden tal van recepturen verfijnd, ook bij mij thuis: mijn man zit in een kookclub met uitsluitend andere mannen, die allemaal het koken naar een hoger niveau willen tillen. Hij heeft niets met taal zoals ik, maar wel heel veel met wetenschap. Heston Blumenthal is zijn held. Dus is hij in onze keuken in de weer met mixers, scherpe koksmessen, zijn iSi Gourmet Whip en de gasbrander. Vrienden en ik worden getrakteerd op een wilde paddenstoelenmousse met een topping van geklaarde paddenstoelenbouillon, we krijgen een trio van kalfsvlees voorgezet, met groene, gele én paarse (!) bloemkoolroosjes. Hij experimenteert weekend in, weekend uit tot hij de perfecte crème brûlée kan bereiden. En omdat er zoveel eiwitten overblijven, maakt hij zich niet alleen de kunst van het macarons bakken meester, maar probeert hij ook zo groot mogelijke meringues uit de oven te toveren. Dat vereist eindeloos geduld, kan ik jullie wel vertellen.

Nu lijkt dit wel bijzonder, maar mijn vent is echt niet de enige met een passie voor smaak. Steeds meer mensen zijn doordeweeks dan wel gehaast (de boodschappen doen ze online; ze eisen dat die thuisbezorgd worden, op een tijdstip dat hun schikt; ze willen lekkere kant-en-vooral-heel-snel-klaar-maaltijden), maar in het weekend gaan ze los! Dan mag het Slow. De perfecte ingrediënten en beste bereidingsadviezen vinden ze natuurlijk bij jullie. 

Terug naar boven