23-oktober-2023 |
Groene woorden, grijze daden in supermarkten

Groene woorden, grijze daden in supermarkten

Hoewel supermarkten beweren te streven naar duurzaamheid, lijkt er een duidelijk verschil te zijn tussen hun ambities en hun daadwerkelijke acties. Superlijst Groen 2023, een uitgave van denktank Questionmark in samenwerking met prominente milieuorganisaties, wijst uit dat de grote supermarkten nog ver achterblijven in hun beloftes rondom milieuvriendelijkheid.

Volgens deze lijst maken supermarkten nog steeds de weg vrij voor overmatige vleesconsumptie in Nederland, ondanks hun groene imago. Concrete acties om hun productassortiment, reclamestrategieën of winkelindelingen te verduurzamen, zijn vaak afwezig.

De rapportage belicht de zeven grootste supermarkten van Nederland op verschillende duurzaamheidsthema’s zoals klimaatbeleid, eiwittransitie, en verpakkingen. Charlotte Linnebank, de directeur van Questionmark, benadrukt dat de meerderheid van de supermarkten vooral inzet op papieren beleid zonder daadwerkelijke verandering in de praktijk. Toch zijn er enkele uitschieters: Ekoplaza, Lidl en Albert Heijn voeren de lijst aan als relatief duurzaamste ketens.

Lidl maakt inhaalslag

Lidl verdient speciale vermelding voor de aanzienlijke stappen die het de afgelopen twee jaar heeft gezet. Ze zijn uniek in hun rapportage over de oorsprong, teelt en transport van groente en fruit en hun actieve strijd tegen ontbossing door palmolieproductie.

Assortiment en reclame stimuleren vleesconsumptie

Opvallend is de nadruk op vleespromoties in reclamefolders. Met kwantumkortingen worden klanten aangemoedigd meer dierlijke producten te kopen, wat de consumptie blijft stimuleren.

Minder vlees, meer plantaardig

Aan de positieve kant zijn supermarkten wel opener geworden over hun verkoop van dierlijke producten, wat een kans biedt om de verkoop van plantaardige alternatieven te stimuleren. Enkele supermarkten zoals Ekoplaza, Dirk en Lidl zetten al stappen in deze richting.

Toch is de algemene conclusie helder: Nederlandse supermarkten hebben een lange weg te gaan om hun duurzaamheidsbeloften waar te maken. De tijd van alleen mooie woorden lijkt voorbij; concrete actie is nu vereist.

Bekijk de 'Superlijst Groen 2023'
Thequestionmark.org

Terug naar boven