31-mei-2023 |
Milieuscore voor voedsel maakt bedrijven duurzamer

Milieuscore voor voedsel maakt bedrijven duurzamer

Een nieuw ecolabel dat alle voedselproducten voorziet van een milieuscore, gaat verder dan alleen een keurmerk voor consumenten. Het kan bedrijven motiveren om meer data te delen over de duurzaamheid van hun bedrijfsvoering, aldus Drs. Koen Boone van Wageningen University & Research.

Ecolabels die de duurzaamheid van voedselproducten aangeven, zijn al in gebruik bij supermarkten. Lidl testte bijvoorbeeld scores van A tot E voor koffie en thee, terwijl Colruyt in België 15.000 producten van een ecolabel voorzag. Ook de Franse overheid wil het ecolabel eind dit jaar invoeren voor al het verkochte voedsel in Frankrijk.

Geharmoniseerd label

Wetenschapper Koen Boone, coördinator Duurzame ketens bij Wageningen Economic Research, pleit voor een 'geharmoniseerd' label voor alle voedselproducten. Dit label, gebaseerd op Europese eisen en gestandaardiseerde metingen, stimuleert bedrijven om daadwerkelijk te verduurzamen.

Transparantie

Transparantie is een belangrijke drijvende kracht achter verduurzaming. Het ecolabel toont consumenten een milieu-score op producten, maar het belangrijkste is dat het bedrijven motiveert om transparanter te zijn over de duurzaamheid van hun voedselproducten. Hierdoor kunnen consumenten in de toekomst producten vergelijken op duurzaamheid, wat interessant is voor bedrijven.

Europese eisen

Het nieuwe ecolabel wordt gekoppeld aan Europese eisen en rapportagestandaarden, waardoor vergelijkbaarheid en concurrentie gewaarborgd worden. Data spelen een cruciale rol bij verdere innovatie. Bedrijven, consumenten en overheden kunnen op basis van beschikbare data werken aan duurzame oplossingen.

In 2024 wordt geharmoniseerde rapportage verplicht gesteld voor bedrijven door de Europese Commissie, wat veel aandacht trekt. Het ecolabel is zowel nationaal als internationaal onderwerp van gesprek.

Wur.nl

Terug naar boven