13-maart-2024 |
EU stelt strikte verpakkings­normen vanaf 2030

EU stelt strikte verpakkings­normen vanaf 2030

De Europese Unie heeft onlangs een belangrijke stap gezet in de strijd voor duurzaamheid. Op maandag 4 maart bereikten het Europees Parlement en de Raad een voorlopige overeenkomst over nieuwe regelgeving voor verpakkingsmaterialen. Deze regels zijn ontworpen om de hoeveelheid verpakkingen te verminderen en de recycling ervan te verhogen, terwijl ook de veiligheid wordt vergroot en de circulaire economie wordt gestimuleerd.

De nieuwe maatregelen vereisen dat alle verpakkingen in de EU recyclebaar moeten zijn. Dit omvat het minimaliseren van de aanwezigheid van schadelijke stoffen, het verminderen van onnodige verpakkingen, het bevorderen van het gebruik van gerecycled materiaal en het verbeteren van inzameling en recycling. Verder is het doel om tegen 2040 de hoeveelheid verpakkingsmateriaal met 15% te verminderen, met eerdere doelen van 5% tegen 2030 en 10% tegen 2035.

Verbod op bepaalde eenmalige plastic verpakkingen

Een opvallend onderdeel van de overeenkomst is het verbod op bepaalde vormen van eenmalig gebruik van plastic verpakkingen vanaf 1 januari 2030. Dit omvat verpakkingen voor onbewerkte verse groenten en fruit, verpakkingen voor voedsel en dranken die in cafés en restaurants worden geconsumeerd, individuele portieverpakkingen (zoals voor sauzen, suiker, creamer) en krimpfolie voor koffers op luchthavens. Bovendien wordt er een verbod geïntroduceerd op zeer lichte plastic draagtassen (minder dan 15 micron), tenzij deze noodzakelijk zijn om hygiënische redenen of als primaire verpakking voor los voedsel ter voorkoming van voedselverspilling.

Inzet op hergebruik en navulopties

Onderhandelaars hebben specifieke doelstellingen vastgesteld voor herbruikbare verpakkingen voor alcoholische en niet-alcoholische dranken (uitgezonderd bijvoorbeeld melk, wijn en sterke drank) voor 2030. Ook moeten einddistributeurs van dranken en afhaalmaaltijden consumenten de optie bieden om hun eigen verpakking mee te nemen. Daarnaast wordt ernaar gestreefd om tegen 2030 10% van de producten in een herbruikbaar verpakkingsformaat aan te bieden.

Parlementsleden hebben ook bedongen dat lidstaten restaurants en andere eetgelegenheden stimuleren om kraanwater aan te bieden (gratis of tegen een lage vergoeding) in een herbruikbaar of navulbaar formaat.

Volgende stappen en de rol van de industrie

Voordat de overeenkomst in werking treedt, moet deze formeel worden goedgekeurd door het Parlement en de Raad. Rapporteur Frédérique Ries benadrukt het belang van deze overeenkomst: "Voor het eerst in een milieuwet stelt de EU doelen om het verbruik van verpakkingen te verminderen, ongeacht het gebruikte materiaal. We roepen alle industriële sectoren, EU-landen en consumenten op om hun rol te spelen in de strijd tegen overmatige verpakkingen."

Deze stappen markeren een belangrijk moment in de Europese inspanningen om milieubewustzijn en duurzaamheid te integreren in de dagelijkse praktijken van bedrijven en consumenten.

Europarl.europa.eu

Terug naar boven