30-augustus-2016 | Door: Kiki Stender
Een frisse blik

Een frisse blik

Deze zomer bleef ik in Nederland. Geen verre reizen. Gewoon: zon, zee, strand en polder. Dacht ik. Ik maakte de beslissing in de winter, met in mijn gedachten de eindeloze zomeravonden van 2015. Ik dacht aan al die weekenden dat ik met de kinderen buiten was, aan het water. Waar we als lunch meloenen aten en droge worstjes. Of verse meeneemmaaltijdsalades. En heel veel ijsjes. 

Halverwege deze Hollandsche vakantie zat ik er even doorheen. We wilden gaan zwemmen, en ijs eten, maar toen we bij het strandje kwamen, was de zon verdwenen achter een dik wolkendek. Een kille wind loeide ons om de oren. We besloten dat het géén ijstijd was. Of dat die misschien juist was aangebroken. Tijd voor warme chocomel met slagroom dus, om daarna flink uit te waaien langs het water, waar de wind zorgde voor schuimkoppen en flinke golven.

Op ontdekkingstocht in ‘mijn eigen achtertuin’ keek ik met een frisse blik om me heen. In het Zuiderzeemuseum smulde ik van mijn allereerste ooit gegeten ambachtelijk gerookte haring. Er waren palingen op Urk, zoute haringen in Egmond aan Zee en er lagen gamba’s op de barbecue. Ik ontdekte de lekkerste zelfgemaakte jam en appelstroop bij Vink Fruitboerderij in de Noordoostpolder en sprak tijdens een campingbarbecue met de enthousiaste eigenaren van een insectenkwekerij over ondernemerschap, obstakels overwinnen en doorzettingsvermogen.  

Herkent u dat? Op vakantie komen je zintuigen tot rust, en dan begint het… Steeds weer ruik, zie en proef ik dingen die me inspireren, hoor ik ondernemersverhalen en vraag ik door naar het hoe, wat, wie en waarom. Op de achtergrond steunt mijn dochter van 14: “Mam, je hebt vakantie!” Ik lach: “Dit is het nieuwe loslaten”. Ik kan me niet voorstellen dat er onder jullie niet ook van die ‘vakidioten’ zijn. Wat beweegt jou? Wat houd je bezig? Wat inspireert je? Laat het me weten! Ik deel het graag met je verscollega’s. 

Terug naar boven