31-januari-2024 |
De gevaren van anorganisch arseen in voeding

De gevaren van anorganisch arseen in voeding

De blootstelling van consumenten aan anorganisch arseen in voeding heeft aanzienlijke gezondheidszorgen opgeroepen, zoals benadrukt door de nieuwste risicobeoordeling van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA). Dit bevestigt de bevindingen van EFSA uit 2009 en onderstreept daarmee de aanhoudende ernst van het probleem.

De Europese Commissie heeft EFSA opgedragen haar beoordeling van anorganisch arseen bij te werken, rekening houdend met nieuwe studies over de giftige effecten ervan. EFSA heeft externe belanghebbenden geraadpleegd en zorgvuldig de ontvangen opmerkingen overwogen bij het opstellen van haar definitieve opinie, waarbij een grondige en samenwerkende aanpak werd benadrukt.

Voedingsmiddelen met anorganisch arseen

Anorganisch arseen, een veelvoorkomende verontreiniging, verschijnt in verschillende vormen als gevolg van natuurlijke gebeurtenissen en menselijke activiteiten. EFSA richt zich momenteel op anorganisch arseen, waarbij voedsel de belangrijkste bron van blootstelling in Europa is. Met name rijst, op rijst gebaseerde producten, granen en op granen gebaseerde producten komen naar voren als belangrijke bijdragers aan de dieetblootstelling, naast het mogelijke effect van drinkwater, dat over het algemeen lage arseeniveaus in Europa handhaaft.

Gezondheidsrisico's en Margin of Exposure (MOE)

Langdurige inname van anorganisch arseen wordt geassocieerd met verschillende nadelige gezondheidseffecten, waaronder bepaalde vormen van kanker. EFSA geeft prioriteit aan het voorkomen van huidkanker als het meest relevante schadelijke effect. Bij het beoordelen van de onbedoelde aanwezigheid in de voedselketen maakt EFSA gebruik van een Margin of Exposure (MOE)-berekening. Voor anorganisch arseen geeft een MOE van 1 of minder, op basis van beschikbare gegevens uit menselijke studies, een verhoogd risico op huidkanker aan.

Bij volwassenen zijn de berekende MOE's opvallend laag, variërend van 2 tot 0,4 voor gemiddelde consumenten en 0,9 tot 0,2 voor frequente consumenten. Dit roept aanzienlijke gezondheidszorgen op en pleit voor een nauwere inspectie van de potentiële risico's die gepaard gaan met blootstelling aan anorganisch arseen in de algemene bevolking.

Efsa.europa.eu

Terug naar boven