17-augustus-2023 |
Belonings­score voor boeren gelanceerd in Frankrijk

Belonings­score voor boeren gelanceerd in Frankrijk

Het Franse Ministerie van Landbouw en Voedselsoevereiniteit heeft een pilot gelanceerd met de 'Remunera-score', een nieuwe score die de beloning van landbouwproducenten op producten weergeeft. De pilot is opgezet voor een periode van vijf jaar onder de Egalim 2-wet.

De Remunera-score, zichtbaar op verschillende productsoorten, geeft de consument inzicht in hoeveel een boer verdient aan een product. Het is bedoeld om consumenten te informeren over de prijs die boeren ontvangen, met een etikettering vergelijkbaar met het Nutriscore-model.

Het concept van deze beloningsscore was al aangekondigd in de Egalim-wet 2, die in oktober 2021 werd aangenomen. Het idee is om via letteretikettering op producten een dynamiek te creëren die leidt tot betere beloning voor boeren.

Om welke producten gaat het?

De score is van toepassing op vlees (rund, varken, schaap, geit), verse groenten en fruit, zuivelproducten, en eieren. Wijn, pluimvee(producten) en granen vallen niet onder de regeling en er is geen specifieke distributiemethode uitgesloten.

In februari 2023 publiceerde de Algemene Raad voor Voedsel, Landbouw en Platteland (CGAAER), een onderdeel van het Franse ministerie, een verkennend rapport. Daarin werd voorgesteld om alle voedingsproducten en verkoopkanalen onder de proef op te nemen.

Supermarktketen Lidl en rundvleessector pionierden

Voordat de overheid de beloningsscore-pilot lanceerde, namen de rundvleesfederatie FNB (Fédération Nationale Bovine) en supermarktketen Lidl France al het initiatief. Ze hadden een soortgelijk etiketteringssysteem aangekondigd tijdens de Salon International de l'Agriculture in Parijs begin 2022. Het doel was om consumenten te stimuleren tot meer verantwoord koopgedrag, met een direct financieel effect voor rundveehouders.

Michel Biero, directeur van Lidl Frankrijk, introduceerde tripartiete contracten tussen boeren, Lidl en de verwerkende industrie. Hierdoor ontvangen de 5.000 veehouders waarmee ze samenwerken een hogere prijs voor hun vlees. Ook voerde Lidl de Remunera-score in, die varieert van A+ tot F. Sinds september 2022 wordt de Remunera-score gebruikt voor Limousin-rundvlees dat onder deze contracten wordt geproduceerd, met labels in 150 Lidl supermarkten in de Grand Est regio. In 2023 wordt dit initiatief verder uitgerold.

Agroberichtenbuitenland.nl

Terug naar boven