21-maart-2016 | Door: Gerhard Kwak
Met nieuwe SVO-slagersopleidingen klaar voor de toekomst

Met nieuwe SVO-slagersopleidingen klaar voor de toekomst

Vanaf komend schooljaar, 2016/2017, veranderen de mbo-opleidingen van SVO vakopleiding food. Een aantal slagersopleidingen vervalt en daar komen nieuwe varianten voor terug. De nieuwe opleidingen zijn naadloos afgestemd op de ontwikkelingen in de branche, zodat medewerkers alle kennis en vaardigheden in huis hebben die de slagerij van de toekomst nodig heeft. De slagersbranche verandert enorm. Steeds meer slagerijen specialiseren zich in zelfgemaakte kant-en-klare gerechten of worst maken en klanten komen steeds vaker voor specifi ek advies over vleesproducten naar de slagerij. Die ontwikkelingen vragen om extra vaardigheden van slagerijmedewerkers. SVO sluit met haar opleidingen naadloos aan op de praktijk en wil de vakmensen van de toekomst blijven opleiden. “Daarom hebben we onze opleidingen kritisch onder de loep genomen”, zegt Jan Traanman, unitmanager Retail & Ambacht bij SVO. “We hebben uitgebreid onderzoek gedaan bij slagerijen, om te kunnen bepalen welke kennis en vaardigheden medewerkers in de toekomst nodig hebben. Aan de hand daarvan hebben we nieuwe opleidingen vormgegeven.”

Kiezen tussen verkopen en productie

De slagerij-opleidingen van SVO zijn vanaf komend schooljaar verdeeld in twee stromingen: de verkoopkant en de productiekant. Studenten maken van tevoren een keuze, want ze kunnen tijdens de opleiding niet meer van richting veranderen. Voor verkopers zijn er de mbo-opleidingen Verkoopmedewerker slagerij (niveau 2) en Verkoopspecialist slagerij (niveau 3). Voor productiemedewerkers zijn er de opleidingen Productiemedewerker slagerij (niveau 2) en Slager (niveau 3). Bedrijfsleider vers is de opleiding op mbo 4-niveau, die voor alle slagerijmedewerkers toegankelijk is na het behalen van een diploma op niveau 3. In alle opleidingen wordt bovendien e-learning geïntroduceerd: studenten kunnen straks gebruik maken van elektronische leermiddelen waarmee ze altijd toegang hebben tot de lesstof.

Eerder leren over worst maken en adviseren

De wijzigingen houden in dat onder andere de opleidingen Slager-traiteur, Slager-worstmaker en Winkelslager verdwijnen. “Maar de stof uit die opleidingen komt grotendeels terug in de nieuwe varianten”, zegt Jan. “We besteden eerder in het opleidingstraject aandacht aan de onderwerpen die in de slagerij steeds belangrijker worden.” Zo worden studenten straks al vanaf mbo-niveau 2 opgeleid op het gebied van worst maken (Productiemedewerker slagerij) en traiteurvaardigheden (Verkoopmedewerker slagerij). Tijdens de nieuwe mbo 3-opleiding Slager staat het ontwikkelen van vleesproducten en worstsoorten centraal. Daarnaast vraagt de consument om steeds meer informatie, waarvoor brede kennis van producten en goede advies- en verkooptechnieken noodzakelijk zijn. Daarom ontwikkelde SVO ook een vervolgopleiding voor verkoopmedewerkers: Verkoopspecialist slagerij.

Goede doorstroommogelijkheden

De nieuwe opleidingen stomen slagerijmedewerkers klaar voor het slagersvak in de toekomst. Bovendien zijn de doorstroommogelijkheden goed. Het kabinet wil graag dat studenten sneller hun diploma halen en dat is met de nieuwe opleidingen van SVO mogelijk. Als een student te lang over de opleiding doet, kan dit gevolgen hebben voor de subsidie.

Voor meer informatie over de opleidingen: www.svo.nl/slagerij

Terug naar boven