Duitsland
Duitsland is een groot land en dat vind je ook terug in de keuken. In het noorden wordt heel anderse gegeten dan in het zuiden. Je vindt er geen typisch Duits of Nationaal gerecht. Dat komt door de Pruisische heersers die stevige kost belangrijker vonden dan culinaire geneugten. Harde werkers en goed soldaten waren toen veel belangrijker. De keuken was eigenlijk Spartaans eenvoudig. Tegenwoordig is dat allemaal heel anders. De Duitse 'Genieszer"(genieter) kiest voor pure kwaliteit en natuurlijke producten en uit de voormalige Spartaans aandoende keuken heeft zich een keuken ontwikkeld die voor de echte liefhebber niet te versmaden is.
Enkele bekende landelijke gerechten zijn onder andere Kasseler, gekookte of gebraden ribkarbonade, met of zonder been of in Blätterteig (bladerdeeg) en de overbekende Bratwurst. Duitsland bestaat echter vooral bekend om haar worstmakers die honderden lekkere varianten in hun worstkeuken fabriceren. Het land is beroemd om de talloze meesterlijke worst-specialiteiten die, ondanks dezelfde naam, per dorp vaak van smaak verschillen. En niet alleen worsten de andere vleeswaren mogen er ook zijn. Dat merk je vooral tijdens het Frühstück (het ontbijt) waar je geconfronteerd wordt met de lekkerste Aufschnitt (gesneden vleeswaren, die het land te bieden heeft. Het is in Duitsland nauwelijks mogelijk niet lekker te eten. Het eten is behoorlijk stevig en ouderwets lekker. Het wordt begeleid met een goed glas wijn of een stevige pul bier.
Mahlzeit (eet smakelijk)
Foto: Het beroemde slot Neuschwanstein in Beieren, Duitsland bij zonsopkomst.
Currywurst
Vooral op drukke plekken als waren- en Weihnachts-markten vind je vaak kleine stalletjes waar de befaamde currywurst wordt gebakken en uitgeserveerd. Het is de meest gegeten braadworst in Duitsland. Gemaakt van varkensvlees, niet het aller magerste vlees en heerlijk gekruid. De worst heeft het uiterlijk van een lange grillworst. De worst wordt gegrild, in stukken gesneden, begoten met curry(kerrie)saus en op een kartonnen schaaltje geserveerd.
Eisbein
Voor deze Duitse delicatesse wordt het dikke deel van de varkenspoot gebruikt. Het vlees is omhuld met zwoerd en rijkelijk voorzien van doorwassen* varkensvlees. De bovenpoot wordt nauwkeurig ontdaan van resten varkenshaar en het zwoerd wordt nog eens extra schoon geschraapt. Het stuk wordt gedurende zeer lange tijd gestoofd. Soms wel meerdere uren. Het aanwezige bot is daarbij de smaakmaker vooral vanwege het uittredende merg. De Haxe wordt geserveerd op een laag zuurkool. Het zwoerd (de huid) wordt eraf gepeld en het vlees wordt gegeten.
Frikadelle
Deze lekkernij die buiten Duitsland ook veel in België, Zweden en Denemarken wordt gegeten mag niet verward worden met de Hollandse frikaNdel. We spreken hier namelijk van een, soms platgedrukte, gehaktbal. Het vlees is grover gemalen dan we in Nederland gewend zijn en vaak worden er grof gehakte uien aan toegevoegd. De Frikadelle wordt meestal geserveerd met mosterd en een hard broodje.
Kasselerrippensper
Het vlees voor de Kasseler is licht gepekeld en zacht gerookt. Het wordt gemaakt van de karbonadestrook van het varken . Het been wordt niet verwijderd. Dat geeft het vlees een bijzondere smaak. Meestal wordt de Kasseler geserveerd met koolsoorten en Salzkartoffeln (in zout water gekookte aardappels).
Metwurstbrötchen
Metwurst is een droge worstsoort die vaak wordt geserveerd op een hard broodje. De zogenaamde 'Semmel'. Het broodje wordt besmeerd met 'gute Butter' (roomboter). In plaats van metworst kunnen alle dun te snijden droge worstsoorten zo gegeten worden.
Schweinemett
Varkensgehakt is de letterlijke vertaling van Schweinemett. Het gehakt wordt vermengd met zout en peper en regionaal ook met kummel en knoflook. Het vlees moet super kersvers zijn omdat het rauw wordt gegeten. Soms worden er ook gehakte uien aan toegevoegd. Het product wordt dan '' Zwiebelmett' genoemd.
Schinkenbrot
Grof Duits boerenbrood vormt de basis voor een beleg van flinterdun gesneden rauwe ham. Vooral de boerenham-soorten als Schwarzwälder Schinken lenen zich bij uitstek voor deze stevige hap. De snee brood kan besmeerd worden met roomboter of een kruidenkaas en als smaakmakers zie je vaak verse groenten als rucola, vers gesneden radijs en krulsla.
Eintopf
Met de naam Eintopf (eenpansmaaltijd) worden in Duitsland over het algemeen stevige soepachtige (dik vloeibare) gerechten bedoeld die als volledige maaltijd worden geserveerd. Een vergelijkbaar voorbeeld is de Hollandse erwtensoep. Hoofdbestanddelen zijn peulvruchten als erwten, bonen en linzen, groenten als kool en wortels en volop vlees van verschillende oorsprong. Op de foto hierboven staat een Linseneintopf mit Lammfleisch
Bauernsülze
Een echte Duitse boerenspecialiteit. Gemaakt van de varkenskop en stukken varkensvlees gegaard in een gekruide bouillon. Aan het einde van het kookproces wordt aspic*, azijn en gehakt tafelzuur als augurken toegevoegd en wordt de zult in een vorm gestort om op te stijven. De boerenzult wordt geserveerd in plakken met brood, aardappelsalade en een garnituur van komkommerplakken, tafelzuur en wortelsalade.
Thüringer Rotwurst
Deze bloedworstvariant is een bekende in de zuidelijke Duitse keuken. Ze kan koud op het brood of warm bij hoofdmaaltijd geserveerd worden. De worst wordt gemaakt van varkensvlees, gemalen zwoerd (huid), blokjes lever en varkensbloed. De specialiteit wordt koud geserveerd bij het ontbijt of een andere broodmaaltijd en heel even opgewarmd bij de warme maaltijd.
Weiszwurst
Weiszwürstel zijn de Duitse variant van onze barbecueworstjes. Het zijn kleine gekookte braadworstjes van heel fijn gemalen. varken- en rundvlees. Het deeg wordt gestopt in een varkensdarm waarna de worst wordt gekookt. Na het grillen eten ze er in Duitsland een broodje, Kartoffel-salat (aardappelsalade) of Bratkartoffeln (gebakken aardappels) bij.
Schlesischershimmelreich
Een traditioneel vleesgerecht. Het wordt gemaakt van licht gezouten en gerookt mager spek. Dit spek wordt samen met gedroogd fruit, kaneel en citroenschillen gekookt. Van de bouillon wordt een roux samengesteld die met de gesneden varkensbuik en de gekookte vruchten wordt geserveerd.
Rinder Schmorbraten
Voor dit runderstoofvlees wordt in grote lijnen het zelfde basismateriaal gebruikt als in Nederland, het stuggere vlees als rib- en stooflappen. In Duitsland wordt tijdens het stoofproces naast wortelen en uien, vaak bier toegevoegd. ze serveren er puree of Nudeln bij.
Aufschnitt
Aufschnitt is de verzamelnaam voor vleeswaren die veelal bij het ontbijt geserveerd worden. Ze bestaan over het algemeen uit de voordeliger producten als Lyoner (boterhamworst), salami- en hamsoorten.
Bayerischer Leberkäse
Ondanks de naam bevat de Bayerische Leberkäse, dit in tegenstelling tot de rest van Duitsland, geen lever, maar wordt gemaakt van rundvlees, vet varkensvlees en spek. Het deeg wordt heel fijn gemalen en in een bakvorm gebakken. De Leberkäse smaakt heerlijk op brood, maar kan ook warm geserveerd worden in dikke plakken met Kartoffelsalat of Ochsenaugen (spiegeleieren) en zoete mosterd.
Rehgulash met Pfifferlingen
De stuggere delen van een ree zoals de rib en de flank worden langdurig gestoofd met wortels, uien en andere stevige groenten. Op bijgaande foto zijn cantharellen gebruikt. De gulash wordt geserveerd met aardappels, puree, friet of pasta.
Franfurter
De Frankfurter is een wat langere en vaak net iets dikkere knakworst dan de Hollandse variant. Ze wordt op dezelfde manier gemaakt en geserveerd met een hard broodje en mosterd. Alleen de worst die in en rondom Frankfurt gemaakt wordt mag Frankfurter genoemd worden.
Jägerschnitzel
De meest luxe variant wordt gesneden van de kalfsfricandeau. Bij de schnitzel wordt een paddenstoelen- of tomatenroomsaus geserveerd. Regionaal kun je ook een plak gepaneerde jachtworst of bierworst met tomatensaus op het bord aantreffen. Deze uiterst voordelige variant is vermoedelijk afkomstig uit de voormalig DDR.
Kalbshaxe
Dit is de Duitse variant van de Italiaanse Ossebucco. Het enige verschil is dat de kalfschenkel in Italië vaak in plakken wordt gesneden en gezaagd. En in Duitsland dikkere hompen worden geserveerd. De kalfsschenkel wordt gedurende geruime tijd gaar gestoofd vaak in combinatie met wortels en knolselderie. Tijdens de maaltijd wordt vaak puree en een paddenstoelenragout geserveerd.
Strammermax
Deze Duitsevariant van de Hollandse uitsmijter bestaat uit een snee brood, veelal toast, met daarop een plak ham en een gebakken ei. Daar bovenop kunnen plakken tomaat, uienringen en andere verse slasoorten geserveerd worden.
Schweinebraten
Varkensfricandeau wordt overal geserveerd met de bijpassende seizoensgroente. Het zijn grote stukken fricandeau die aan het stuk gebraden worden. Vaak in de oven. De fricandeau wordt in dikke plakken geserveerd.