21-september-2021 |
Roggebrood

Roggebrood

Roggebrood was vroeger voor de arbeider,  naast aardappels, het hoofdvoedsel. Het brood is voedzaam en wordt gemaakt van rogge, water en zout. Aan bepaalde varianten wordt ook wel gist en zuurdesem toegevoegd. Roggebrood bevat ongeveer 15% van de dagelijkse hoeveelheid voedingsvezels en ijzer. Tegenwoordig staat roggebrood wat minder op tafel. Tarwebrood heeft de plaats grotendeels ingenomen. De broodsoorten verschillen echter sterk qua kleur, smaak, geur en structuur.

Bereiding

Het bakken van roggebrood duurt in de praktijk veel langer dan tarwebrood. Ten tweede is de temperatuur van de oven veel lager en de derde variant is de samenstelling van het deeg. De baktijden variëren ook per landstreek. De varianten uit Brabant en Limburg bevatten naast rogge voor de helft tarwebloem en er wordt gist of zuurdesem aan toegevoegd. Ze blijven tussen de 2 en 4 uur in de oven. De noordelijke broden uit Friesland en Groningen blijven soms wel tot 24 uur in de oven. Ze worden ook anders bereid namelijk met geweekt en gekookt oud roggebrood, rogge en gebroken roggekorrels. Gist of desem wordt niet toegevoegd.

Varianten

Er verschillende streekvarianten die onderling sterk verschillen. Er is onder meer Brabants, Fries, Gelders, Gronings, Limburgs en Overijssels roggebrood. Fries en Brabants roggebrood gelden als de twee belangrijkste soorten.

• Roggebrood met haring
• Bij de erwtensoep met spek
• Roggebrood met oude kaas.
• Roggebrood met suiker
• Miniplakjes met allerlei beleg variaties als borrelhapje

Terug naar boven