08-augustus-2016 | Door: Gerhard Kwak
Australië

Australië

Van oorsprong kent Australië eigenlijk geen originele keuken in de zin zoals wij die beleven. De Aboriginals haalden het eten direct uit de natuur. Ze aten vooral vruchten, wortels, bessen, granen, noten en ze jaagden voornamelijk op de kleinere dieren als emoes, opossums, kangoeroes, slangen en hagedissen. De dieren werden rechtstreeks in het vuur gegooid en als het ware gekookt in hun eigen sappen. Ook diverse kleine insecten als motten werden genuttigd.

Ook nu is deze vorm van eten uit de natuur nog alom bekend en wordt steeds meer gecombineerd met andere keukens. In Australië praten ze dan over het 'Aboriginal Bushtucker' menu. Bushtucker staat voor: 'dat wat de woestijn je biedt'. Om dit eten te beleven kun je zelfs speciale Bushtucker-tours boeken. 

Australië kent talloze nationaliteiten die, in de afgelopen eeuwen, ieder hun eigen kenmerkende maaltijden hebben meegebracht. De kolonisten kwamen onder andere uit Zuid Afrika, China, Japan, Maleisië, Thailand en Vietnam. De Europese kolonisten brachten Engelse, Franse, Griekse en Italiaans gerechten mee. Vandaar dat je in Australië eigenlijk alles kunt krijgen. Van een Chinese maaltijd tot een Italiaanse pasta of een Engelse stew. In de praktijk betekent het dat er eigenlijk geen echte Australische keuken bestaat. Hoewel de keuken wel sterke Britse trekjes bevat. Vlees en verschillende groenten vormen daar bij wel de hoofdmoot. Al met al is de Australische keuken eigenlijk een 'fusion-keuken'. Een samensmelting van alle mogelijke richtingen die uitmonden in de 'Mod oz' (moderne Australische keuken). Britse tradities als vis&chips en pie's blijven echter gevraagd. Evenals de bekende sandwiches. De keuken is niet verfijnd, niet elegant, maar wel lekker en voedzaam. Een paar essentiële ingrediënten, naast vlees, zijn: lemon Myrtle, mountain pepper, inheemse spinazie, bushtomaten, macadamianoten en wattlezaad. 

De Aussies zijn gek op de 'barbie' geen blonde pop, maar hun barbecue. Die wordt mogelijk gemaakt door de enorme hoeveelheden vee en wild waar het land over beschikt. Niet alleen runderen en schapen, maar ook kangoeroe, kameel en krokodil. Daardoor is het vlees relatief goedkoop en werd het barbecueën in de loop van de jaren verheven tot ware kunst. Het is een 'way of life'. Overal zie je de 'vaste' barbecues. In grote steden zie je zelfs barbecues die je opstart door er een munt in te gooien. 

Australiërs eten drie keer per dag. Een veelal licht ontbijt in de warmere gebieden en een Engels ontbijt in de overige delen van Australië. De lunch is ook niet al te zwaar. Het diner is de belangrijkste maaltijd en bestaat uit soep, vlees, vis, al of niet van de barbecue, wokgerechten, groenten, salades, pasta, pizza en ovenschotels. De samenstelling varieert sterk per streek.  Het land kent talloze fastfoodketens dus ook op dat gebeid heb je niet te klagen. Daarnaast moet je zeker kennismaken met 'BYO'  (Bring Your Own). Dat zijn restaurants waar je het eten besteld, vergezeld van zelf meegebrachte drankjes. Bijna Hollands voordelig. 

Dig in mate! (eet smakelijk)

Foto: Pas op voor kangoeroes.

Kransky

Deze worst werd vooral na de Tweede Wereldoorlog ingevoerd door Sloveense immigranten die niet zonder hun 'kranjska klobasa' konden. De worst is mateloos populair en wordt gemaakt van grof gemalen varkensvlees, spek en rundvlees, gekruid met knoflook en zwarte peper. Het deeg gaat in een varkensdarm. Ze worden gevormd in paren van ongeveer 15 cm lengte en wegen maximaal 220 gram. De worsten worden licht maar warm gerookt en gekookt verkocht. De 'Obers-club' in Melbourne is wereldberoemd vanwege de enorme hoeveelheid kransky- gerechten.

Meat pie

Het lievelingsgerecht van de Australische bevolking, vooral van de mannen. De 'Meat Pies' zijn overal in verschillende formaten te koop, In Australië is de 'Meat Pie' de favoriete snack tijdens een football game. De bekendste is wel de 'Kidney Pie' die heeft een vulling van blokjes rundvlees, lams- of varkensnieren in een dikke saus. 'Kidney Pie' is van Engelse oorsprong. De Sheppard's pie (gevuld met rundvlees en aardappelpuree) is ook een oude bekende. En natuurlijk is er een Aussiesvariant: de 'krokodillenpie'. Die moet je geprobeerd hebben.

Sloppy hotdog

De naam 'sloppy' staat voor slordig of rommelig. Dat slaat op de nogal slordige manier waarop zo'n hotdog wordt belegd. De worst is of een Frankfurter of een speciaal gemaakte grilworst. De smaak is (meestal) perfect. De worst wordt gegaard en op een vers gebakken broodje gelegd. Over de worst kunnen alle mogelijke ingrediënten worden gestrooid. Op deze foto is gebruik gemaakt van chili con carne en mosterd. Voor de smaak-beleving zijn alle mogelijke sauzen beschikbaar. Frieten smaken er uitstekend bij.

Witchetty grub

De grote larf van een hout etende mot. Je eet hem als een rauwe haring. De larf heeft een smeuïge nootachtige smaak. Ze worden van oudsher zowel rauw als licht gekookt in hete as, gegeten door de Aboriginal omdat het een witrijke voeding is. De witchetty grub is een onderdeel van het Bushtucker menu.


Workerburger

De 'Workerburger' is de Australische variant van de hamburger. Het broodje wordt belegd met sla, tomaat, komkommer en een hamburger waar bovenop nog eens een laagje spek, gebakken ei, wat 'beetroot' (plakjes rauwe biet) en salade wordt gelegd. Het geheel wordt overgoten met een flink portie saus. Deze smakelijke 'Workerburger' koop je bij de kleinere pubs in kleinere plaatsen.

Kangoeroestaartsoep

De kangoeroestaart wordt in stukken gehakt en gebakken met ui, wortel, selderij en dergelijke en daarna gekookt in runderbouillon. Smaakmakers zijn palmsuiker, tamarinde sap, limoengras, tijm, koriander en knoflook. Het vlees wordt van de botten gehaald als het gaar is, op het bord gelegd en overgoten met soep. De soep wordt wat afgegarneerd en geserveerd met een drupje citroen.

Krokodillenstaart

Krokodil wordt steeds vaker op de menukaart gezet. Het heeft sappig en wit vlees met een unieke smaak. Het vlees bevat weinig vet en veel eiwitten. Het is wel een beetje te vergelijken met kip. Het vlees is het lekkerst als het net gaar is (medium rare).

Struisvogel

Struisvogelvlees heeft een laag vet- en cholesterolgehalte, een behoorlijk hoeveel- heid proteïne en bevat weinig calorieën. Het vlees is beschikbaar als biefstuk, filet, stooflappen, ragoutvlees, gehakt, hamburgers, kroketten en soepvlees. Lekker en gezonder.

Bangers and mash

Worst en puree, is de letterlijke vertaling. Een traditioneel gerecht gemaakt van aardappelpuree en verse braadworstjes van rund- en/of varkensvlees. De schotel wordt soms geserveerd met een rijke jus en gebakken uien. Dit gerecht is relatief snel en gemakkelijk te maken en vrijwel altijd verkrijgbaar in de pubs.

Rib-eye

Steaks van wel 300 gram zijn heel gewoon. Ze worden vaak gemarineerd in vers geperst sinaasappelsap, ketjap en chilisaus. Ze worden geserveerd met gebakken uitjes, friet of aardappelpuree. Maiskolven, broccoli of warme bonen in tomatensaus maken de maaltijd compleet.

Queensland chicken

'Queensland Chicken', een Outback gerecht, bestaat uit kip, geserveerd op een bedje van pasta en garnalen. Over de kip wordt een roomsaus met kruiden gegoten.

Snags

Vooral de verschillende verse, gerookte en/of gedroogde worsten zijn populair op de barbecue. Ze zijn net als een steak goed te combineren met verschillende groenten en aardappelvarianten. Maar uiteraard zijn ze ook lekker op een broodje of met een pasta. Bij gebrek aan een barbecue worden ze niet zelden op een spade gegrild.

Kangoeroe shaslicks

Blokjes gemarineerde kangoeroefilet om en om aan een houten pen geregen met onder andere, rode en gele paprika, courgettes en rode ui.

Croc skewers

Maak een marinade van Spaanse pepers, knoflook, gember, geraspte citroenschil, limoensap en olijfolie en marineer de stukken krokodil circa 24 uur. Rijg vlees en blokjes mango aan een spies en barbecue ze ongeveer 4 - 5 minuten.

Terug naar boven