08-augustus-2016 | Door: Gerhard Kwak
Nieuw Zeeland

Nieuw Zeeland

Het is nog niet zo lang geleden dat de Engelse keuken in Nieuw Zeeland overheerste. Het 'Edmond's Cookery Book' was decennia lang de culinaire bijbel die bol stond van oubollige gekopieerde recepten. Het waren met name de oude kolonisten die het voor het zeggen hadden. Dat veranderde na de Tweede Wereldoorlog toen talloze emigranten uit Aziatische, Polynesische en Mediterrane gebieden hun eetgewoonten en bijpassende recepten mee brachten. Nu proefje invloeden uit heel Europa, Polynesië, Indonesië, Vietnam, Japan en Thailand. Er is een moderne 'Kiwi-keuken' ontstaan. De zogenaamde 'Pacific Rim'. Deze nieuwe stroming kun je vooral genieten in Auckland en Wellington. Vis is in deze keuken de hoofdschotel. Op het platteland moet je het nog steeds doen met de ouderwetse Britse keuken.

De traditionele gerechten van de Maori staan de laatste jaren weer volop in de belangstelling. Het eten speelde altijd een belangrijke rol in het leven van de Maori. 'Kai' (voedsel) had vooral een spirituele invloed door het gezamenlijk verzorgen van het vee, het zoeken naar en het oogsten van voedsel, het slachten en het samen gebruiken van de maaltijd. Bij het bereiden van voedsel werd door de Maori vaak gebruik gemaakt van grote kuilen in de grond. Deze maaltijdbereiding wordt aangeduid als de 'hangi'. Deze zogenaamde 'aardovens', ze kenden namelijk geen ijzeren of stenen potten en pannen, waren komvormig en gevuld met stenen en hout. Het hout werd aangestoken en op de gloeiend hete stenen werd het voedsel, samen met inheemse verse kruiden, gelegd. Na het afdekken met dezelfde hete stenen en bladeren werd de inhoud van de kuil overgoten met water en vervolgens met een laag aarde gesloten zodat alles gaar werd gestoomd. Bij het bereiden van de overheerlijke recepten uit deze keuken wordt vooral gebruik gemaakt van verse ingrediënten van eigen bodem. Vooral door het schone milieu en het klimaat zijn die er genoeg. Overal koop je verse groenten en fruit en is vlees en vis volop verkrijgbaar. Vooral het vlees is van een uitzonderlijke kwaliteit wat vooral te danken is aan de grazige weiden met een uitstekende kwaliteit gras. 

Nieuw-Zeeland staat door haar duizenden kilometers lange kustlijn niet alleen bekend om het rijke aanbod van vis. Het is ook beroemd om haar schapenvlees. Er lopen maar liefst 50 miljoen schapen rond. Lammeren worden dan ook naar alle delen van de wereld geëxporteerd net als rundvlees en gefokt wild. Helemaal speciaal worden de maaltijden wanneer je er één van de heerlijke Nieuw-Zeelandse wijnen bij gebruikt. Een goede combinatie van beide vind je op tal van wijnboerderijen waarbij je naast een goed diner ook een uitstekend glas wijn kunt proberen. Wijn is overal verkrijgbaar. In de befaamde 'BYO's' (Bring Your Own restaurants) kun je zelf meegebrachte wijn laten ontkurken. Deze restaurants hebben namelijk geen vergunning voor het verkopen van sterke drank. De sfeer in de restaurants is vrij informeel. Wanneer je in Nieuw-Zeeland wordt uitgenodigd voor de avondmaaltijd dan heet dat: 'to tea'. Dit in tegenstelling tot de uitnodiging voor een bakje thee. Ze zeggen dan tegen je: "drop in and have a cup of tea." Wanneer je te horen krijgt: "Bring a plate", dan is het niet de bedoeling dat je een leeg bord meebrengt, maar dat je ook bijdraagt aan het eten. Bij een barbecueparty kun je dan wat vlees of een salade meebrengen. 

In de steden kun je in restaurants, cafés, pubs en bistro's, goed eten. Een Nieuw-Zeelandskaasplankje is een goede afsluiting van een maaltijd. Ook worden er vaak hartige taarten gebakken en tijdens de lunch krijg je meestal sandwiches. Het ontbijt is net zoals het traditionele Engelse ontbijt gebakkeneieren met bacon, bonen in tomatensaus, toast en marmelade. Vooral in de eerste maanden van het jaar kun je uitgebreid kennis maken met de culinaire lekkernijen van het land. Overal worden dan namelijk de beroemde 'Wine & Foodfestivals' gehouden. 

Kia mākona (eet smakelijk in het Maori)

Foto: weide met grazende koeien en op de achtergrond Mont Cook, Canterbury, Nieuw Zeeland

Hangi

Op verschillende plaatsen in Nieuw Zeeland kun je nog eten van in aardovens klaargestoomde maaltijden. Het gestoomde vlees is afkomstig van varken, kip, kalkoen, hert en lam. Het vlees wordt samen met groenten en kruiden gaar gestoomd. Door de gesloten bereiding, onder de aarde, maak je kennis met een oeroude bereidingswijze van grote klasse.

Hangi meal

Van dichtbij gezien oogt een maaltijd uit de hangi wat bleek. Dat komt doordat de verschillende ingrediënten gestoomd worden in plaats van gebakken. De donkerbruine korst ontbreekt daardoor. Dat is vooral bij het vlees goed te zien. Dat heeft vaak een uiterlijk dat wij in Nederland kennen van gekookt soepvlees. Door het gebruik van kruiden en verse groenten van het land is de smaak en de malsheid echter onovertroffen.

Hangi pie

Net als in Australië is de pie, typisch in de Britse keuken, ook in Nieuw-Zeeland heel bekend en wordt veel gegeten. Een heerlijke variant is de pie waarin het gestoomde en gekruide vlees uit de hangi wordt gebruikt. Door het vlees op die manier nog een keer te verpakken in deeg en opnieuw te bereiden wordt de smaakbeleving alleen maar sterker.

Mini venison burgers

Hertenvlees kun je op alle mogelijke manieren gebruiken. Het is heel veelzijdig. Je vindt het terug in stevige sauzen als een soort jachtschotel, als topping op een pizza, als steak of saté en als burger. Het is namelijk niet ongebruikelijk dat de snippers die overblijven na het snijden van de delen voor steaks en andere specialiteiten gebruikt worden voor magere gehakt- en worstvariaties. Dus ook voor een burger is het vlees heel geschikt.

Savs (saveloy)

De saveloy komt zoals zoveel gerechten in Australië en Nieuw-Zeeland van oorsprong uit de Engelse keuken. In de zuidelijke uitvoering zijn ze echter groter. Ze worden meestal gekocht bij de slager of de supermarkt en thuis gekookt. Ze worden normaal gesproken gemaakt van varkensvlees, maar er zijn ook saveloys van rundvlees te koop. Een mini-versie van deze worst gaat als 'cheerio' door het leven en is een populaire traktatie tijdens kinderfeestjes. Ze worden geserveerd met patat en een zoete, pittige tomatensaus.

Herten medaillons

Nieuw Zeelands hertenvlees is zacht en mager. En door de natuurlijke manier van opgroeien heel gezond. Het vlees is gemakkelijk en snel te bereiden. Door het op hoog vuur kort aan te bakken krijgt het een mooi rosé resultaat. hert wordt meestal geserveerd met niet al te zware bijgerechten. Dan blijft de unieke smaak zoals het moet.

Rack of lamb

Lamsvlees wordt uiteraard veel gegeten. Vooral het lamsrack worden regelmatig geserveerd. Het rack bestaat uit het stuk waar normaal gesproken de lamskoteletjes van worden gesneden. De kruiding bestaat vaak uit teentjes knoflook, verse rozemarijn-blaadjes en tijm, cayennepeper en zout. Het rack, knapperig gebakken of gegrild, wordt vaak opgediend met onder andere kumara, citroenen, vijgen, pastinaak, uien, lente-uitjes, pompoen, champignon en radijs.

Kip frituur

Een voortreffelijk recept van in de frituur gebakken kip. De kip wordt door een papje van meel, karnemelk en weer meel gehaald. en knapperig warm geserveerd.

Cabanossi

Een veelgevraagde worst gemaakt van varkens- en rundvlees die, afgezien van de kruiding, is te vergelijken met onze kookworst. De worst is meestal een centimeter of 20 lang en circa 2 cm dik, gekookt en gerookt. Hij wordt gegeten als koude snack met kaas, als voorgerecht en is ook populair als topping voor een pizza.

Terug naar boven